Feedback is een cadeautje

actueel
25 november 2021
Nick Vreeman
4 minuten

“I’ve missed more than 9,000 shots in my career.  
I’ve lost almost 300 games.  
26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot… and missed.  
I’ve failed over and over again in my life;  
And that is why  
I succeed.”  

Voor sporters en liefhebbers van sport een bekende quote van één van de grootste sporters aller tijden: Michael Jordan.  

In deze blog wil ik niet stilstaan bij de fouten die hij gemaakt heeft of hoeveel dit er zijn. Ik wil jullie meenemen in zijn mindset. Ook wel de growth mindset of in het Nederlands de groeimindset genoemd. Er is al veel geschreven over deze mindset in relatie tot topsporters, maar is niet alleen voor hen van belang.   

Groeimindset  

Ik benoemde het onderwerp groeimindset in gesprek met een collega. Hij gaf aan dat zijn oudste kind daar al mee bezig is. “In welke groep?”, vroeg ik. “Groep 4”, antwoordde mijn collega. Ik keek waarschijnlijk met verbazing, want dat was ik ook, verbaasd. En dacht ondertussen wanneer ik voor het eerst in aanraking met de groeimindset kwam, waarschijnlijk zo rond mijn 20e. Maar dat terzijde. 

Mijn collega voegde toe: “Zij noemen het Growie of Fixie”, vertaald naar groeimindset (growth) en statische mindset (fixed), de tegenhanger. Het is een methodiek voor de mindset van kinderen.  

In het onderwijs zien zij dus de noodzaak om daar vroeg mee te beginnen. Als kinderen een klasgenootje volgens de statische mindset zien gedragen, dan roepen ze: “Fixie!” 

Maar wat is de groeimindset? De overtuiging dat alles te leren is.  

  • fouten maken gebeurt om van te leren; 
  • uitdagingen worden aangegaan; 
  • feedback is een cadeau; 
  • en je best doen wordt gezien als onderdeel van leren. 

Heb je dat ook weleens die collega’s om je heen die het moeilijk vinden (of zelfs klagen!) als er wat verandert in hun werk? En merk je dan dat jij er soms ook in meegaat? Of wanneer je een tip geeft of krijgt dat de uitleg en verdediging start? Luister dan naar je stemmetje, fixie… fixie niet doen.

Dit kun je doen om een start te maken met jouw groeimindset: 

Zelf aan de slag 

Tip 1: corrigeer je eigen taalgebruik en manier van denken.  

Taal beïnvloedt onze manier van denken en doen meer dan je zelf in de gaten hebt.  

Zeg of denk jij wel eens: “dat kan ik niet.” Verander je mindset door het woordje ‘nog’ toe te voegen: je kan het NOG niet, door te oefenen ontwikkel jij je.  

Dit klinkt als iets kleins, en dat is het ook. En toch is het een goede manier om bewustzijn bij jezelf creëren.  

Nog een voorbeeld: “Dit heb ik fout gedaan.” Kijk of je dit voor jezelf kan veranderen naar: “Dit is voor verbetering vatbaar” of… “Dit kan ik ontwikkelen.” 

Tip 2: experimenteer!  

Kies kleine dingen die jou uit je comfortzone halen. Dan ervaar je dat leren leuk is en alleen lukt als je “fouten” durft te maken.  

Tip 3: feedback vragen aan je omgeving. 

Vraag vooraf aan drie collega’s of zij jou feedback willen geven bij een presentatie, training of ander moment waarin jij de leiding neemt. Luister naar de feedback, vraag door waar het onduidelijk voor je is (zonder mening) en op het einde zeg je: “Bedankt”. Vervolgens kun jij actiepunten voor jezelf opschrijven waar je de volgende keer op wilt focussen.  

Tip 4: geef collega’s een compliment op hun inzet in plaats van het eindresultaat.  

Hiermee geef je aan dat je ziet dat collega’s zich inzetten (goede resultaten zijn enkel het gevolg).  

En als een collega zich vanuit de statische mindset gedraagt, roep dan: Fixie!!! (Of stuur de link van deze blog post  ). Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Nick Vreeman

Meer weten over de groeimindset? Lees dan het boek ‘Groeimindset‘ van Carol S. Dweck of bekijk hier de video over Mindset van Carol S. Dweck bij TED Talk.