aan de slag met Emma at work21

actueel
24 november 2016
Esther Slotema
3 minuten

Een lichamelijke beperking of een chronische ziekte hoeft niet te betekenen dat er geen leuke banen, stageplekken of vakantiebaantjes voor je zijn, dat is het uitgangspunt van Emma at Work, een bemiddelaar tussen organisaties en chronisch zieke jongeren. Wel is het belangrijk te weten wat je kan en wilt én dat je dit goed kan vertellen aan je (toekomstige) werkgever. En daar kwam work21 om de hoek kijken, want hoe doe je dat? 

hier ben ik!
In 3 trainingen, met als overkoepeld thema ‘hier ben ik!’, zijn 6 deelnemers hard aan het werk gegaan met onderwerpen rondom zelfkennis: wat zijn belangrijke waarden voor jou, wat heb je nodig als toekomstige werknemer van je werkgever en collega’s en waar wil je naar toe? En hoe en wanneer vertel je over je arbeidsbeperking tijdens sollicitatiegesprekken of ontmoetingen met nieuwe collega’s? De deelnemers zijn aan de slag gegaan met mindmaps en werkbladen, alleen en samen en konden online terecht bij elkaar en work21 wanneer ze vast liepen of graag iets wilden delen

We hebben persoonlijke verhalen voorbij zien komen en hebben dilemma’s op tafel gelegd. Want wat voor de een als een paal boven water staat (“ik vertel alles over mijn beperking”), is voor een ander een ver-van-z’n-bed-show. En dan maakt het niet uit of een arbeidsbeperking wel of niet zichtbaar is. Het lastige is dat er geen goede of foute antwoorden zijn in deze situaties. Hooguit kunnen we het hebben over handig en minder handig. Het is namelijk een persoonlijk verhaal, geen kant-en-klaar-pakketje van de Ikea. Het zijn eerder LEGO-blokjes waar je verschillende dingen mee kan maken.

Daarom is het belangrijk om te weten wat je zelf belangrijk vindt wat de ander weet over jou. Met én zonder arbeidsbeperking. En om van elkaar te horen hoe een ander iets wel of niet verteld, om vervolgens te kijken wat je daar zelf mee wilt doen. Om te kijken waar eigen grenzen liggen en horen hoe anderen met dezelfde grenzen omgaan. Niet elk wiel hoef je zelf uit te vinden. Het is vaak effectiever om het wiel passend te maken voor jou.

En man, wat zijn ze hard aan het werk gegaan de afgelopen paar maanden. We hebben deelnemers zien stoeien met opdrachten over zichzelf en zien groeien in zelfvertrouwen. Ook zagen we ze veranderen over wat je wel en niet wilt vertellen, wat ook los kan staat van de arbeidsbeperking. En dat was mooi om te zien.

waar sta jij?
En eigenlijk zouden veel meer mensen hier bij stil moeten staan. Het zijn onderwerpen die ook relevant zijn voor mensen zonder een arbei
dsbeperking. Het is voor iedereen goed om te ontdekken wat je belangrijk vindt. Zowel in je werk als privé. En sta je stil bij wat je wel en niet deelt met je collega’s? Of waar je naartoe wilt groeien in je werk?

Kortom, heb jij je “definition of success” eigenlijk helder waarin je dit op een rijtje zet voor jezelf? Zeker handig voor goede voornemens, en helemaal voor een goede voorbereiding voor een personeelsgesprek! We wensen je veel plezier en succes!

Wil je meer informatie over de workshops van Emma at Work of hoe je aan de slag kunt gaan met jouw Definition of Success? Neem contact op met de work21’ers die deze workshops hebben begeleid: Lotte Wendrich en Jessy Groen.