durf jij al digitaal te denken en doen?

actueel
21 februari 2024
Esther Slotema
6 minuten

Nemen jouw medewerkers nog te weinig initiatief en heb je een dagtaak aan het inplannen van 1-op-1 gesprekken? Gebrek aan verbinding en eigenaarschap is frustrerend. Denk jij ook geregeld: “Er moet een beter manier zijn om dit te doen?” Je bent niet de enige. Veel leidinggevenden in de moderne werkomgeving lopen zo nu en dan tegen uitdagingen en frustraties aan.

Hack deze werkfrustraties en bouw ze met behulp van digitale middelen om tot kansen. Ontdek het met één van de 12 competenties voor adaptief leiderschap: durf digitaal te denken en doen! In dit blog neem ik je mee in wat je nodig hebt om digitaal denken en doen te stimuleren. En in hoe je deze competentie in de praktijk brengt, samen met je team, zodat samenwerken en leidinggeven plezierig én effectief wordt.

digitaal durven denken en doen

Een moderne digitale werkomgeving kan het dagelijks werk een stuk slimmer, leuker en makkelijker maken. Mits je de mogelijkheden goed weet te benutten. Dan bedoel ik niet dat je iedere tool die er op de markt is maar klakkeloos moet gaan inzetten. Of dat je precies moet weten hoe de laatste snufjes werken. Digitaal durven denken en doen gaat over de mindset die je nodig hebt om slim gebruik te maken van beschikbare digitale mogelijkheden. Zodat ze passende, vindingrijke oplossingen bieden voor de frustraties die je in het dagelijks werk ervaart. Met deze mindset ben je in staat om continu op zoek te gaan naar een andere aanpak voor jullie werkfrustraties, met behulp van technologie. Daar hoef je geen tech geek voor te zijn, maar moet je vooral digitaal durven denken en doen.

stimuleer de digitale mindset binnen je team

Als leidinggevende heb je een cruciale rol bij het stimuleren van een digitale mindset binnen je team. De voorwaarde voor het daadwerkelijk digitaal durven denken en doen! Je bent niet alleen een voorbeeld (bekijk dit blog), maar ook de architect van jullie wendbare werkomgeving. Een omgeving waarin jullie organisatiedoelen behalen doordat jullie snel in staat zijn te reageren op veranderingen. Je stimuleert leren en experimenteren bij je team en jezelf, jullie werken vanuit talenten en is er ruimte voor vernieuwing. Bij veranderingen inspireer je je medewerkers en moedig je hen aan om het anders te doen. Vanzelfsprekend voldoet traditioneel leiderschap hierbij niet.

Deze vijf tips helpen je op weg:

💡Laat zien dat je zelf open staat om dingen anders te doen. Gebruik nieuwe technologieën, experimenteer met nieuwe werkwijzen, leer van je fouten en successen en, belangrijk, deel hierover in het team.

💡Stel je kwetsbaar op. Weet je zelf niet hoe je het kan aanpakken of heb je twijfels, onzekerheden of angsten over de digitale veranderingen in jullie werk? Vraag je team om hulp of feedback als je dat nodig hebt.

💡Heb vertrouwen in je team en in hun capaciteiten. Wees niet bang voor mislukkingen, zie ze als leermomenten. Faciliteer het open gesprek hierover.

💡Geef ruimte aan je team om te verkennen hoe jullie slimmer kunnen samenwerken. Dit begint bij tip 1, 2 en 3. Dit vraagt soms ook tijd, budget, middelen en ondersteuning om te experimenteren en te leren. Faciliteer een werkomgeving waar medewerkers verantwoordelijkheid durven dragen voor hun werk en zelf beslissingen nemen.

💡Blijf vooral in gesprek over de uitdagingen en kansen in jullie werk: onderzoek wat wel of niet werkt voor jullie team. Luister naar elkaar en deel ideeën, meningen en ervaringen. Stel vragen, toon interesse en empathie, geef advies of vraag hulp als dat nodig is.

ontwikkel de competentie digitaal durven denken en doen

Pas jij deze basistips voor leidinggeven in een moderne werkomgeving al toe in je dagelijks werk? Mooi, dan kan je verder met het ontwikkelen van de competentie digitaal durven denken en doen. Simpel gezegd: “Durf ik op zoek te gaan naar oplossingen voor onze manier van samenwerken met behulp van digitale middelen?”

Hoe je dit doet beschrijf ik in vier stappen aan de hand van het voorbeeld uit de inleiding:

“Je hebt het gevoel dat er veel van jouw kant moet komen en je medewerkers te weinig verantwoordelijkheid nemen. Zo is het inplannen van belangrijke 1-op-1 gesprekken met je medewerkers een dagtaak voor je geworden.”

stap 1: verken de werkfrustratie

Wat wil je dat een andere aanpak oplevert? Bijvoorbeeld: “geen dagtaak voor mij én toch regelmatig in verbinding met mijn medewerkers”.

stap 2: beschrijf de droomsituatie

Hoe wil je dat de droomsituatie eruitziet? Waarschijnlijk denk je: “Ik wil dat mijn medewerkers het initiatief nemen om elkaar geregeld te spreken.”

stap 3: waarom en hoe

Wat heb je nodig om deze droomsituatie te bereiken? Wat hebben je medewerkers nodig? Hier maak je onderscheid tussen mens en technologie. Weten je medewerkers waarom elkaar geregeld spreken nuttig is en wat het jullie beiden oplevert (denk aan: inzicht in welzijn, ontwikkeling, capaciteit, kansen)? Hoe kan je dit proces gemakkelijker maken, waarbij de verantwoordelijkheid bij de ander ligt (denk aan: ze plannen zelf binnen een bepaalde periode op een voor mij geschikt moment een afspraak in)?

stap 4: denk out-of-the-box

En nu komt het: kun je situaties bedenken buiten je eigen werkcontext waarin een soortgelijke situatie met behulp van digitale middelen wordt opgelost? Waar mensen de mogelijkheid krijgen om zelf een tijdslot binnen een bepaalde periode te kiezen voor een specifieke dienst? Precies: bij de kapper of de garage voor de bandenwissel! Hoe mooi zou het zijn als je je medewerkers de kans geeft om zelf een moment te kiezen voor een 1-op-1 gesprek met jou?

tip: Werk je met Microsoft apps, dan is er binnen de suite een handige app voor: Bookings. Hier kan je je eigen reserveringspagina creëren voor de momenten dat jij beschikbaar bent voor een één-op-ééntje. Zo houd je grip op hoe jij je werktijd indeelt en geef je medewerkers de kans om zelf op een moment dat voor jou past tijd met je in te plannen. Het enige dat je zelf in de gaten moet houden is dat iedereen geregeld een afspraak met je plant. Wil je meteen je eigen Bookings reserveringspagina uitproberen binnen jouw team, kijk dan eens naar deze tip die ik eerder deelde.

meer weten?

Wil je de competentie digitaal durven denken en doen ontwikkelen. Of ben je op zoek naar meer praktische handvatten over hoe je andere werkfrustraties bij leidinggeven en samenwerken in een moderne werkomgeving kunt hacken door digitaal te durven denken en doen? Dan is onze workstyle aanpak wat voor jou. Neem meteen contact op met Esther Slotema.

En voor je dagelijkse dosis praktische tips over slim (samen)werken en wendbaar blijven in de digitale tijd volg je natuurlijk onze LinkedIn-pagina.