stress? even een luchtje scheppen!

actueel
16 november 2017
Gonny Vink
3 minuten

Bij de meeste dingen die je haalt moet je best wat werk verzetten. Boodschappen, een wit voetje of een deadline. Te veel werk verzetten kan soms zelfs leiden tot stress. Gelukkig kost ademhalen de meeste mensen weinig moeite. We vergeten vaak zelfs dat we het doen. 

Zonde, want bewust ademhalen heeft veel voordelen. Focussen op ademhaling kan helpen bij stress, woede, paniek en rusteloosheid. Bij hevige stress, angst, of emotionele gebeurtenissen wordt het ademhalingscentrum geprikkeld waardoor je ademhaling versnelt. Een reactie die voortkomt uit onze “Fight or Flight” respons. Handig wanneer het nodig is maar overkill in ons normale leven.

wat is normaal?

Leuk om te weten, maar wat is dan een normale ademhalingsfrequentie? Onder de vijftien ademhalingen per minuut wordt als gezond beschouwd. Best leuk om eens te tellen als korte onderbreking van je dag.

Zit je hier nou boven, of ben je benieuwd hoe je ademhalingsoefeningen uit kan voeren? Lees dan verder.
Een eenvoudige oefening die direct effect heeft is de Body Scan.

– Stap 1: Ga relaxed op je stoel zitten met je voeten naast elkaar op de grond. Ontspan de rest van je lichaam.
– Stap 2: Sluit je ogen. Straks! Eerst natuurlijk even verder lezen.
– Stap 3, Met gesloten ogen volg je je lichaam in gedachten naar beneden. Voel je kruin, je voorhoofd, je neus, mond en schouders. Voel al deze lichaamsdelen bewust. Beeld je maar in dat je met deze delen van het lichaam ademhaalt. Ga zo verder tot je knieën, kuiten en tenen.
– Stap 4: Volg de omgekeerde route naar boven. Vergeet gerust een onderdeel als je hier ontspannen van wordt.
– Stap 5: Merk wat er met je ademhaling is gebeurd. Rustiger? Hoe voelt dat?

Mediteren is hip… en nuttig

Dit is slechts een kleine oefening die je kan helpen met je dagelijkse stress. Even tijd voor jezelf. Mocht je de smaak te pakken hebben gekregen dan kan ik de app Headspace van harte aanbevelen. Headspace is de Spotify van de meditatieapps. Super hip en dus goed voor je image.  Speciaal voor jouw drukke werkdag bieden ze Bite Sized Meditations aan. Ademhalingsoefeningen van een paar minuten die je de dag door helpen. Deze korte oefeningen zijn ook leuk om te gebruiken als een omgekeerde Energizer tijdens een workshop. Liever een Nederlandstalige app: de VGZ mindfulness coach is dan een hele leuke. Je kan aangeven waar je je bevindt. Zo kan je in de overvolle trein met zwetende oksels toch tot rust komen.

Schep de volgende keer dat je stress hebt zo eens een luchtje. Dan kan je daarna er weer een schepje bovenop doen.

Waar ga jij vandaag mee aan de slag?