Help, minder werkplekken!

actueel
7 februari 2019
Gonny Vink
4 minuten

Stel je eens voor… je hebt al jarenlang dezelfde werkplek, hij is vrolijk aangekleed met fotolijstjes, pennenbakjes, laden met papier, post-its, misschien een tekening van je kind en ergens tussen al deze spullen vind jij jouw laptop. Je zit al zo lang je je kunt herinneren naast dezelfde collega en in de buurt van jouw favoriete andere collega’s. Een fijne omgeving waar je lief en leed deelt en ook nog werk verzet. Dan komt vanuit het management de mededeling: ‘We gaan verhuizen en we krijgen geen vaste werkplekken meer, sterker nog, er is straks niet meer voor iedereen een werkplek’. Wat nu?! Je ziet de bui al hangen en hebt een strijdplan: elke ochtend vroeg naar kantoor, zodat je elke dag toch op dezelfde plek kunt zitten. Maar is dit strijdplan wel het juiste plan?

onzekerheid

Dit is niet zomaar een situatieschets, dit is aan de orde van de dag. Verscheidene organisaties maken de keuze om de manier van werken anders in te richten. De achterliggende gedachte verschilt van besparen op huisvesting, tot het zijn van een aantrekkelijke werkgever. Niet elke medewerker gedijt echter even goed op deze omschakeling. Voor een aantal mensen is het best spannend om niet meer elke dag op de oude en vertrouwde werkplek het werk te kunnen verrichten. Het vertrouwde wordt ingeruild voor onzekerheid; zit ik nog wel bij mijn fijne collega’s? Vind ik wel een prettige plek? Waar laat ik al mijn spullen? Hoe gaan wij nu nog effectief samenwerken? Dit zijn vragen die veel gesteld worden. Begrijpelijk, want je bent niet anders gewend.

Maar, is die onzekerheid en dat teruggrijpen naar het oude wel de juiste instelling? Deze verandering kan ook een uitgelezen moment zijn eens stil te staan en kritisch naar jouw manier van werken te kijken. Het is hét moment om bij jezelf te rade te gaan wat jij nodig hebt in je werk. En niet alleen in het werk, maar ook in het dagelijks leven. Het is hét moment om eens met je team samen te gaan zitten en te bespreken wat jullie als team nodig hebben om de samenwerking optimaal te laten verlopen. Kortom: het is een kans om je werkstijl aan te passen!

de uitkomst – activiteitgericht werken en afspraken maken

Als een werkgever beslist dat er minder werkplekken per persoon beschikbaar zijn, vraagt hij juist de werkstijl te veranderen. Activiteitgericht werken biedt uitkomst. Activiteitgericht werken houdt in dat je de werkzaamheden van jouw dag in kaart brengt en op basis daarvan beslist wat voor jou de meest geschikte werkplek is. Je kijkt dus eerst naar wát je gaat doen en aan de hand daarvan bepaal je wáár je gaat werken. Waar je voorheen misschien te veel werd afgeleid door de gezelligheid van collega’s, terwijl je geconcentreerd aan een stuk moest werken, kun je nu de keuze maken om dit op een rustige plek te doen. Deze manier van werken kan er dus voor zorgen dat je effectiever met je tijd omgaat en wellicht ook dat je meer werk kunt verzetten in minder tijd.

Een veel gehoorde angst is het verlies van de sociale banden. Flexwerken betekent echter niet dat het sociale aspect verdwijnt. Je zult het alleen anders moeten organiseren. Het helpt om met elkaar af te spreken hoe je elkaar kunt blijven vinden. Er is overigens een grote kans dat het werken zelfs socialer wordt, aangezien jij zelf bepaalt wanneer je naast wie zit.

een ramp of een kans?

Wat is jouw mindset? Zie jij het flexwerken als een kans of zie je er als een berg tegenop? Heb je er weleens over nagedacht welke werkplek het beste bij jouw activiteiten past? Wat je team nodig heeft om optimaal te presteren? Zo niet, dan moedig ik je aan om hier eens bij stil te staan. Misschien levert het flexwerken jou wel veel meer op dan je nu verwacht.

van gedachten wisselen?

Staat jouw organisatie op het punt om de manier van werken te veranderen en wil je eens sparren over dit onderwerp? Werken jullie al flexibel en hebben jullie nog behoefte aan begeleiding op het gebied van de mindset van de medewerkers? Ben je benieuwd naar onze aanpak? Neem dan contact op met ons om van gedachten te wisselen.