Leren en experimenteren

actueel
8 februari 2021
Fay Looman
2 minuten

Afgelopen zomer las ik het boek ‘Leidinggeven op afstand’ van Gonny Vink. Ik vond het boek heel inspirerend en het zorgde voor veel herkenning. Daar wilde ik graag meer over weten! Een aantal leuke gesprekken met o.a. Gonny verder, zit inmiddels mijn eerste maand als adviseur bij work21 erop. En ik geef graag mijn reflecties op deze eerste maand.

Laten we beginnen bij de jaarwisseling; op deze dag hebben wij thuis bij het ontbijt onze intenties voor het nieuwe jaar uitgesproken. Mijn intentie is heel veel leren in 2021. Dan is het beginnen met een nieuwe rol een goede eerste stap! Vanuit mijn coachervaring weet ik dat het openstaan voor leren, fouten mogen maken en kunnen experimenteren goede ingrediënten zijn om doelen te bereiken. Met deze wetenschap begon ik vol goede moed bij work21.

Goed begin

Op de eerste dag kreeg ik mijn inwerkopdracht dus ik kon ook gelijk echt aan de slag. Het gaat dan niet meer alleen om luisteren en veel inlezen maar ik moest gericht op zoek naar de juiste informatie, tools en collega’s binnen de organisatie. Het leren was gelijk begonnen, yes! Ik was dan ook totaal verrast toen ik na twee weken toch weer even volledig in mijn eigen valkuil stapte. Ik vond dat ik nu toch wel alles moest begrijpen en dat ik niet meer te veel vragen kon stellen en tegelijkertijd voelde het alsof ik nog helemaal niks begreep. Een belemmerende overtuiging waarmee ik het mezelf behoorlijk lastig kan maken. Daar sta je dan met je mooie intenties. En het jaar was nog maar net begonnen…

 class=

Leercurve

Terugkijkend op de eerste maand zie ik mezelf door de leercurve gaan. Ik begon als een jonge hond ‘onbewust – onbekwaam’ en was al snel aan het zwemmen doordat ik me bewust werd van mijn onbekwaamheid. Bij een nieuwe baan zijn er nou eenmaal heel veel dingen die je nog niet weet. Inmiddels heb ik de slag te pakken en zwem ik weer omhoog richting ‘bewust – bekwaam’ én heb ik al super veel geleerd! Terugkijkend zie ik ook dat work21 mij een veilige omgeving biedt om te mogen leren en experimenteren. Met elkaar, tijdens de dagstart, de ‘Lesson learned’ bespreken zorgde ervoor dat ik mij kon uitspreken, herkenning vond en hulp kreeg aangeboden. Dit geeft mij vertrouwen en stimuleert mij om die leercurve te blijven opzoeken en te blijven leren, hoe spannend het soms ook is.

Op je best

Nieuwe dingen proberen, fouten mogen maken en met je team hierover in gesprek gaan zorgt ervoor dat je wendbaar blijft. Zoals Lencioni in zijn model aangeeft begint het bij een basis van vertrouwen en dan is het nodig om je als leidinggevende kwetsbaar te durven opstellen. Goed functionerende teams met een hoge mate van onderling vertrouwen, durven zich gemakkelijk kwetsbaar op te stellen. Teamleden weten wat er leeft bij elkaar, vragen elkaar makkelijk om hulp, geven elkaar feedback en zijn in staat om zo met en van elkaar te leren. Je helpt elkaar om op je best te zijn als team en als individu. Nu we allemaal op afstand werken kan het als een extra uitdaging voelen om dat onderling vertrouwen te behouden of te creëren. Maar ik heb afgelopen maand gemerkt dat het juist heel goed mogelijk is, ook digitaal. work21 helpt organisaties en leidinggevenden om in een digitale tijd het verschil te maken. Door openlijk en digitaal samen te werken vanuit een basis van vertrouwen. Van leidinggeven door ‘walking around’ naar leidinggeven op afstand in een flexibele context en vanuit vertrouwen.

Wil je verder kletsen met Myrna? Stuur haar dan een berichtje!