maart is de maand van de digitale fitheid!  

actueel
1 maart 2024
Marieke Kuijf
4 minuten

Hoe digitaal fit ben jij? En wat is dat eigenlijk? En vooral: waarom is het belangrijk? 

Maart is de maand van de digitale fitheid. Een initiatief georganiseerd door #RADIO en andere partijen, met als doel kenniswerkers te laten werken aan hun digitale fitheid. Als work21 vinden we digitaal fit zijn heel belangrijk. Maar wat is dat eigenlijk, digitale fitheid? En waarom zou je eraan willen werken?  

waarom werken aan digitale fitheid?  

Voor meer werkplezier! Als je digitaal fit bent, ben je in staat de techniek voor je te laten werken; in plaats geleefd te worden door je mailbox, agenda en allerlei andere meldingen die je werk verstoren. Bijna iedereen heeft in zijn (werkende) leven te maken met digitalisering. Veel mensen zitten zelfs meer dan 5 uur per dag achter een beeldscherm! Reden genoegd dus om dat zo efficiënt mogelijk te doen. 

Als werkgever levert je dat gelukkigere en productievere medewerkers op. Medewerkers kunnen meer tijd besteden aan waar ze echt mee bezig zouden moeten zijn, in plaats van aan het zoeken en vinden van informatie (documenten). Of van overleg naar overleg te hollen, met gebrek aan tijd om ze goed voor te bereiden en daarna het daadwerkelijke werk te verzetten. In een toch al krappe arbeidsmarkt is het een mooi streven om beter en meer werk te verzetten met dezelfde (gelukkige) medewerkers door te investeren in de digitale fitheid.  

wat is digitale fitheid? 

Digitale fitheid gaat over een aantal onderwerpen: 

  • Je weet hoe je om kan gaan met digitale apparaten en software. Dat je programma’s in kan zetten om het werk gemakkelijker te maken. Niet alleen je laptop en je telefoon, maar bijvoorbeeld ook de apparaten in vergaderruimtes.  
  • Je bent je bewust van de manier waarop informatie gemaakt wordt en tot je komt. Daarnaast weet je waar en wanneer je informatie op een veilige manier kan delen en terug kan vinden.  
  • Je werkomgeving zo is ingericht dat deze het werk en de processen ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan het gemakkelijk digitaal samen kunnen werken met mensen buiten je organisatie.  
  • Je maakt samen afspraken over hoe je digitaal (samen)werkt. Je spreekt bijvoorbeeld af waar je bestanden opslaat en welke communicatiekanalen je waarvoor gebruikt.  
  • Je weet hoe je technologie gebruikt om jezelf te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan een app om een taal te leren of smartwatch om je sportprestaties te verbeteren.  

wat kun je nu al doen digitaal fitter te worden?  

Hier 3 simpele eerste stappen om te werken aan je digitale fitheid: 

1 plan tijd om te leren  

Blok in je agenda digitale leertijd. Begin klein en maak er een dagelijks ritueel van; maak bijvoorbeeld de eerste 15 minuten van je werkdag vrij om digitaal fitter te worden. Kijk op YouTube een instructiefilmpje, volg een e-learning, lees een blog https://www.work21.nl/actueel/ of luister een podcast. En check natuurlijk alle tips die #work21 deze maand deelt op LinkedIn

2 kan dat nou niet makkelijker?  

Je kent het vast wel: repeterende werkzaamheden of onhandigheidjes waar je tegen aanloopt in je werk. Stel jezelf de vraag: kan dat nou niet makkelijker? Waarschijnlijk is het antwoord ‘ja’ en bestaat er een simpele truc, (app)oplossing of sneltoets voor je probleem. Dus Google je vraag of stel hem aan Chat-GPT of Copilot en kijk wat het je oplevert.  

3 zet digitale fitheid op de agenda 

Zet digitale fitheid op de agenda van het eerstvolgende teamoverleg. Bespreek met elkaar of jullie (de juiste) werkafspraken hebben gemaakt rondom digitaal samenwerken. Denk aan de manier waarop jullie documenten delen, hoe transparant jullie werken en de manier waarop jullie digitaal communiceren. Bedenk een experiment voor een paar weken en kijk of dit jullie helpt beter digitaal samen te werken. Vergeet niet de werkafspraken die je maakt vast te leggen; zo kun je elkaar er gemakkelijker aan houden.  

meer weten over digitale fitheid? 

In maart deelt work21 op haar LinkedIn-pagina regelmatig tips voor digitale fitheid. Kun je niet wachten? Bekijk dan alvast onze 21 tips voor handige tools en hoe ze te gebruiken. Wil je nog meer tips of verder praten? Neem dan contact op met Marieke Kuijf