okr’s en Viva Goals als instrument voor succes

actueel
18 december 2023
Elianne Eggink
4 minuten

Binnen work21 gebruiken we okr’s al een aantal jaar om te werken aan ons jaarplan. De Microsoft tool Viva Goals zetten we in om voortgang en overzicht te houden over deze doelen. Zo hebben we een gezamenlijke en heldere focus, is het voor iedereen altijd bekend en toegankelijk waar we naartoe bewegen en wordt hieraan bijdragen makkelijker. Klinkt goed toch? Mocht jij, net als ik in het begin, moeite hebben om doelen concreet te maken of het te vertalen naar wat jij kan ondernemen om bij te dragen aan deze doelen, lees dan vooral verder! In dit blog neem ik je namelijk mee in hoe ik okr’s en Viva Goals gebruik in mijn werk als instrument voor succes.

🎯 OKR’S = objectives en key results

Even terug naar de basis: okr’s bestaan dus uit objectives en key results. Want hoe haal je een doel zonder concrete resultaten te definiëren? Bij work21 hebben we enkele objectives (de ‘wat wil je bereiken?’) waar we voortdurend op terugkomen. Het boeken van vooruitgang is… key (pun intended) dus dat doe je door key results te formuleren (de ‘hoe kom je daar?’). Eén van die key results is bijvoorbeeld dat iedereen zijn eigen ontwikkeldoelen deelt. Deze leerdoelen, die we de Definition of Succes noemen, zijn voor iedereen in te zien omdat ze in Microsoft Viva Goals staan. Dat heeft als gevolg dat we elkaar kunnen helpen in het realiseren van ieders DoS. Zoals het zien van kansen voor opdrachten die hierbij aansluiten. Blijft het nog wat vaag? Begrijpelijk, laat het me nog wat concreter maken.

💪 mijn Definition of Success (DoS): ik breng gedrag en technologie samen

Ik word heel gelukkig van goede trainingen verzorgen. Als deze training aansluit op de grotere (technologische) verandering die de organisatie doormaakt én als de inhoud gaat over wat de deelnemers willen leren, dan klap ik mijn laptop aan het eind van de dag met een heel goed gevoel dicht. Niet gek dus dat ik komend jaar mijn aandacht wil richten op ‘beter worden in het verzorgen van waardevolle trainingen en workshops’. Om te zorgen dat ik dit doel ook echt bereik heb ik een plan opgesteld: mijn Definition of Success (DoS). In dit blog lees je over wat een DoS is en hoe je deze opstelt. Mijn DoS heb ik gekoppeld aan één van organisatiedoelen van work21: we zijn een vitaal team met veel werkplezier. En je ziet… mijn DoS sluit hier dus perfect bij aan! En omdat dit doel in Viva Goals staat, helpt het programma mij om het te bereiken. Ik leg je hieronder uit hoe.

💬 Wat ik zo fijn vind aan Viva Goals is dat het me helpt om, naast transparant (samen)werken, mijn doel concreet te maken door bijvoorbeeld resultaten te definiëren. Denk dan in mijn geval bijvoorbeeld aan feedback vragen aan collega’s als we samen een training gegeven hebben of trainingen bij een collega meekijken. Ik kan dit nog verder uitsplitsen in concrete projecten/acties per kwartaal en kan ook de voortgang bewaken door check ins te doen voor mezelf of met mijn buddy. Zo voorkom ik dat het blijft bij een inspirerend doel zonder voortgang. Ik kan nu juist terugkijken en zie welke acties allemaal geleid hebben tot beter worden in trainingen geven. Ik blij, work21 blij!

tot slot

▶️ Nu gaat het bedenken van goede objectives en key results niet vanzelf. Je kan in valkuilen trappen en voor uitdagingen komen te staan, waar je alleen of met je team niet zo snel uitkomt. Een van die valkuilen is bijvoorbeeld teveel key results formuleren waardoor je focus verliest. Daarin denken mijn collega’s en ik met je mee! Als sparringpartner voor het formuleren van inspirerende en concrete organisatie en teamdoelen maar ook hoe je Viva Goals het beste kunt inzetten voor jouw organisatie. Neem contact op met Elianne Eggink of bereik ons via work21.nl!