
De afgelopen maanden mocht ik mij met iets totaal nieuws bezighouden, ik ben namelijk voor het eerst vader geworden! Dit is natuurlijk een prachtige tijd, maar ook best intens, er verandert namelijk heel veel én je hebt geen gebruiksaanwijzing of uitgewerkt plan.
Natuurlijk zette dit mij aan het denken, want er verandert zoveel en niet alleen dingen waar je nou direct om staat te springen. Meerdere keren per nacht je bed uit, 3 keer achter elkaar de volledige outfit vervangen of precies die vieze luier als je net de deur uit wilt gaan. Het is fantastisch om zo’n klein mensje te zien ontwikkelen, maar tegelijkertijd zit je niet op alles te wachten. Toch ga je gewoon door, want je wilt goed voor je kind zorgen.
Voor veranderingen in organisaties is het vergelijkbaar, maar er is een groot verschil: niet iedereen die bij de verandering betrokken wordt, heeft er zelf voor gekozen. Daarom zijn er verschillende dingen belangrijk als je succesvol wilt veranderen.
je krijgt er zoveel voor terug…
Als je graag wíl veranderen, is het gemakkelijker om te accepteren dat er ook vervelende kanten zijn aan de weg er naartoe. Daarom is het belangrijk duidelijk te maken wat de betrokkenen de verandering oplevert. Soms is dit heel duidelijk en direct: sneller taken afronden of gemakkelijker communiceren bijvoorbeeld. Voor andere veranderingen geldt een indirecter voordeel: snellere hulp voor klanten, betere communicatie naar buiten toe of betere informatiebeveiliging en opslag.
Neem de betrokkenen mee in de verandering en zoek hierin altijd naar wat voor hen de meeste waarde oplevert. Soms weet jij beter wat goed voor iemand is, maar dan moet je het wel duidelijk kunnen maken op een manier die zij kunnen begrijpen.
het is niet altijd makkelijk
Veranderingen zijn vervelend, ook al ben je dol op het eindresultaat. Want dingen gaan niet altijd zoals je wilt. Je standaard werkwijze moet opeens anders, een gereedschap werkt niet helemaal zoals je gewend bent, om nog maar te zwijgen over dingen die precies misgaan op het moment dat je wilt laten zien hoe goed het zou kunnen werken. Net als een poepluier op een onhandig moment, is dit iets wat je zult moeten accepteren; eigenlijk zelfs verwachten.
bereid jezelf voor
Alleen al begrijpen wat je kunt verwachten bij een verandering is een fantastisch begin. Bedenk niet: zo hebben we het bedacht, dus zo gaat het gebeuren. Maak een veranderplan, zodat je stap voor stap kan zien wat er mag gebeuren en maak afspraken over wat te doen als dingen anders lopen dan verwacht. Leer van eerdere veranderingen, of bespreek het eens met een ervaren verandermanager. Zo weet je de volgende keer hoe je een probleem in slaap kan sussen, of kun je alvast wat eerder voeden om latere huilbuien te voorkomen.
ze worden zo snel groot
Als je erbovenop zit, lijkt het soms niet zo snel te gaan. Processen lopen stroef of die ene afdeling kan nog niet door vanwege een ander project. Neem dan ook eens wat afstand en kijk wat voor werk er allemaal is verzet; had je dit vooraf bedacht? Een veranderplan kan je helpen om te zien waar je staat. Zie het naast een richtlijn ook als een soort groeiboek om je blijvend bewust te zijn van de ontwikkeling, zelfs als je even niet door de shit heen kan kijken.
accepteren en doorgaan
Of je nu de aanjager bent van een verandering of deze door “moet”, belangrijk is te accepteren dat er iets gaat veranderen. Dit betekent natuurlijk niet dat er geen kritiek mag zijn of andere ideeën. Bespreek dit vooraan in het traject, neem de betrokkenen mee en gebruik het veranderplan als leidraad om bewust te blijven van het einddoel. Maak hier bijvoorbeeld een grote plaat van om mensen mee te nemen in het verhaal. Zorg ervoor dat er iets is dat mensen willen en herinner ze daaraan als het even niet zo soepel loopt.
experts met ervaring
Met je kind mag je in Nederland naar het consultatiebureau. Hier kijken ze mee naar de ontwikkeling van het kind, ze geven advies, doen controles, meten je kind en vergelijken de groei en ontwikkeling met andere kinderen. Door hun ervaring kunnen ze je helpen waar je zelf misschien nog geen idee hebt.
Ook voor jouw veranderingen kun je informatie zoeken of “op consult” gaan. Heb je hulp nodig bij veranderingen? Bij work21 hebben we al heel wat ervaring met het begeleiden van verandering, we hebben vergelijkingsmateriaal én maken graag samen een plan voor jullie verandering.
Wil je met me verder praten of sparren over een verandering waar jij tegenaan loopt? (Of heb jij wél een instructie voor een pasgeboren kind en mag ik die even lenen? 😉) Neem dan contact op met mij: Jelle Hamming.