waarom organisaties ook zouden moeten werken aan digitale geletterheid…

actueel
7 juli 2022
Marieke Kuijf
2 minuten

plaats de muis in de rechterbovenhoek

Op scholen zijn ze er maar druk mee. Om de 21st century skills (21e eeuwse vaardigheden zo je wilt) te verweven in het onderwijsprogramma en zo te werken aan de digitale geletterdheid van leerlingen. Hard nodig in een wereld waar de technologische ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen.

Bij veel organisaties lijken de 21st century skills nog niet echt op de agenda te staan. In de adoptietrajecten die we begeleiden zien we regelmatig dat het ontbreken van een basis aan digitale vaardigheden voor frustraties of vertraging zorgt. En juist nu is het belangrijk dat ook organisaties moeten gaan werken aan de digitale geletterdheid van hun medewerkers.

Het is niet zo gek dat medewerkers wel wat hulp kunnen gebruiken. In dertig jaar tijd zijn we van de eerste internetverbinding naar mogelijkheden zoals Mixed Reality, pakketjes bezorgende drones en zelfrijdende elektrische auto’s gegaan. Dit vraagt van ons om anders te doen, te denken en te kijken naar de wereld waarin we leven. Denk alleen al aan de manier waarop we informatie kunnen verzamelen en moeten interpreteren.

waarom zou je moeten werken aan digitale geletterdheid?

Digitale geletterdheid helpt op verschillende manieren:

  Veilig digitaal werken (zodat je bijvoorbeeld kan zorgen voor secure productivity)

  Probleemoplossend vermogen vergoten (door aandacht te geven aan digitaal denken en doen)

  Gemakkelijker en sneller informatie terug kunnen vinden

  Beter digitaal kunnen communiceren en samenwerken

Zo ben je minder kwetsbaar voor digitale dreigingen en zijn gegevens beter beschermd. Kun je creatievere oplossingen en oplossingen bedenken waar technologie een rol in speelt. Bespaart het tijd en daarmee geld. Digitaal beter kunnen samenwerken helpt de onderlinge verbinding, zorgt voor een betere kennisdeling en het behouden van kennis voor de organisatie. En, niet geheel onbelangrijk, zo vergroot je ook nog eens het werkplezier.

experimenteren kun je leren

Werken aan digitale vaardigheden kost tijd, dat hoort bij het leren van nieuwe dingen leren. Die tijd verdien je weer terug doordat je sneller gaat werken en processen automatiseert.  Maar hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Dus begin vandaag nog! Met kleine stapjes zodat het ontwikkelen, onderzoeken en bijblijven onderdeel wordt van je werk.

Wil je ervaren hoe je concreet bezig kunt zijn met digitale geletterdheid? Dan vind je hieronder een paar voorbeelden van experimenten die je samen met je collega’s kunt uitvoeren.  

Tip: kies een maand, benoem die tot de ‘Experimentenmaand’ en ga aan de slag!

Misschien zijn de zomermaanden hiervoor een goed moment, mocht het dan wat rustiger zijn...

Wie weet heeft jouw team aan het einde van de zomervakantie wel een geautomatiseerde oplossing bedacht voor dat ene repeterende klusje waarvan iedereen roept: “Dat moet toch makkelijker kunnen?!”

Succes en veel plezier met experimenteren! Wil je meer weten over digitale vaardigheden en onze experimenteerkaarten? Neem dan contact op met Marieke Kuijff.

(P.s. Plaats muis in rechterbovenhoek… zat ook in deze grappige reclame van Planet Internet, over de impact van technologie op ons dagelijks leven.)

Voor je dagelijkse dosis praktische tips volg je natuurlijk onze LinkedIn-pagina.