Simpel gezegd is OneNote een programma waarmee je digitaal je notities kunt maken. Geen gesleep meer met notitieblokken, post-its en velletjes papier waar je snel iets hebt opgeschreven. Het digitale aspect zorgt ervoor dat je niet alleen niet meer hoeft te slepen met je papieren, maar ook dat je notities veel gemakkelijker terug te vinden, te (her)structureren en te delen zijn!
Ken je de Engelse uitdrukking “the best things in life come for free”? Wat mij betreft helemaal waar; kijk maar naar OneNote! OneNote is onderdeel van het Officepakket. Dit betekent dat als je Word, Excel en PowerPoint op je computer hebt staan, je OneNote er gratis bij hebt. Daarnaast is de OneNote-app gratis te downloaden voor al je mobiele apparaten.
Aan de slag met OneNote
Starten is heel gemakkelijk. OneNote is eigenlijk gewoon een document dat je ergens opslaat; bijvoorbeeld op je computer of, beter nog, in een gedeelde Cloud omgeving (zoals OneDrive, Google Drive, Dropbox). Zo heb je zelf altijd en overal toegang tot je digitale notities. Maar op deze manier kun je bijvoorbeeld ook notulen van een vergadering heel gemakkelijk delen, collega’s op de hoogte houden van de vorderingen van een project of een vakantie-checklist en lekkere recepten delen met je partner.
Net als een ouderwetse multomap is je OneNote notitieblok opgedeeld in tabbladen of secties die weer bestaan uit verschillende pagina’s. Bij het maken van een nieuw OneNote notitieblok krijg je al één tabblad en één pagina ‘gratis’ en met de plusjes kun je nieuwe maken. Klik nu vervolgens ergens in het grote witte vlak van je pagina en voilà: je eerste notitie kan gemaakt worden! Maar het mooie van OneNote vind ik dat je juist niet alleen tekst kunt typen. Klik eens rond binnen de verschillende opties in het lint (bovenaan in je scherm) en ontdek wat er nog meer mogelijk is!
Voor de echter OneNote-wonders in de dop hebben we 6 tips samengesteld die het werken met OneNote nog leuker, gemakkelijker en sneller maken. Als extraatje doen we er ook instructievideo’s bij zodat je je de tips nog gemakkelijker eigen kunt maken!
Een kleine ‘note’ vooraf: er zijn verschillende versies in omloop van OneNote die er allemaal net even anders uit zien maar veelal hetzelfde kunnen. Hetzelfde geldt voor de apps (iOS, Android, Windows Mobile). De video’s zijn genomen in Office (2016) op een Windows laptop
1. Maak gebruik van tags om je notities te labelen en ze gemakkelijk terug te vinden
Labels maken het mogelijk om in één oogomslag al je to-do’s, vragen, ideeën of belangrijkste aantekeningen te zien.
https://www.youtube.com/watch?v=bCbz9PYTcBY
2. Creëer nog meer structuur met sub-pagina’s
Wil je nog meer structuur in je notitieblok? Dan kun je naast tabbladen en pagina’s ook sub-pagina’s en sub-sub-pagina’s maken.
3. Bekijk verschillende notitieblokken binnen je OneNote programma en zie dezelfde op je andere apparaten
Maak bijvoorbeeld voor verschillende projecten verschillende notitieblokken aan en wissel met één klik van notitieblok binnen OneNote. Én alle notitieblokken die je op je computer opent, zijn ook te vinden op je tablet of smartphone.
4. Gebruik ‘quick-notes’ voor korte, kleine aantekeningen
Soms zit je te werken aan een belangrijke klus maar schiet je opeens iets belangrijks te binnen wat je niet mag vergeten. Verstoor je werkzaamheden niet maar maak een ‘quick-note’ en ga daarna snel weer aan je werk.
5. Details van een vergadering invoegen in je OneNote-notulen
Geen zin om al die vergaderdetails zoals plaats, tijd en genodigden toe te voegen aan je notulen? Haal ze direct uit Outlook!
6. Op OneNote kun je rekenen, letterlijk!
Gebruik geen rekenmachine tijdens het maken van je aantekeningen, laat OneNote je sommen uitrekenen!
Nieuwsgierig geworden? En wil je meer weten over de mogelijkheden voor jou persoonlijk, of misschien weten hoe OneNote slim te gebruiken binnen je team of organisatie? Laat een berichtje achter door hier te klikken en ik neem zo snel mogelijk contact met je op!