work21 meets emma at work

actueel
31 januari 2019
Gonny Vink
5 minuten

Stel je voor: je bent een jaar of 20, hebt een arbeidsbeperking en bent op zoek naar betaald werk. Je hebt weinig tot geen bijbaantjes gehad en daarmee is solliciteren vrij nieuw voor je. Of je hebt wel een opleiding afgerond, hebt daar misschien wat langer over gedaan en bent toe aan een functie waarvoor je geleerd hebt. Je wilt niet voltijd aan het werk, 24 uur is genoeg voor jou, en je hebt hier en daar wel wat ondersteuning nodig. Hoe je dit allemaal over kan brengen tijdens een sollicitatiegesprek is je echter een groot raadsel.

Gelukkig bestaan er initiatieven zoals Emma at Work, die jongeren ondersteunen bij het zoeken naar en starten bij nieuw werk. En daar helpt work21 graag een handje aan mee.

Want bij work21 geloven we in talent, kracht en kwaliteit van mensen. Daarnaast vinden we werkgeluk een belangrijk onderwerp. En om te weten waar jij je werkgeluk uit kan halen, heb je eerst te weten waar je talent, kracht en kwaliteit liggen. Het helpt je om hier woorden aan te geven, zodat je dit stevig en sterk kan neerzetten – op papier of tijdens een gesprek.

Daarom bieden we ieder jaar het Talent-program aan bij Emma at Work. In drie workshops leggen we een basis neer, zodat jongeren ontdekken waar hun eigen talent, kracht en kwaliteit liggen en starten we met het vertalen naar een pitch die ze stevig en sterk leren neerzetten. We zijn deze maand weer gestart en wat is het goed om te zien hoe enthousiast de jongeren aan het werk gaan met deze onderwerpen.

Professionals at Work

Daarnaast bieden we ook een keer per jaar Professionals at Work aan. Een workshop speciaal voor werkende jongeren, waarin we aan de slag gaan met een of twee thema’s die op dat moment spelen bij de jongeren van Emma at Work. In november vorig jaar hebben we stress/vermoeidheid en communicatie onder de loep genomen.

Stress op de werkvloer is een onderwerp dat ons allemaal raakt, al ziet Emma at Work dat jongeren met een arbeidsbeperking vaak net wat meer bewijsdrang hebben. Deze jongeren willen laten zien dat ze net zo goed kunnen meedraaien op de werkvloer. Heel begrijpelijk, al hebben we allemaal onze grenzen en behoeften, arbeidsbeperking of niet.

We zijn begonnen met het kijken naar de verschillende signalen waardoor je stress en/of vermoeidheid kan herkennen bij jezelf. Het leren (her)kennen van je eigen signalen helpt je om eerder gas terug te nemen. Omdat we in groepen werken hoor je veel van anderen en dat kan je aan het denken kan zetten: werkt dit voor mij ook zo, of: hoe zou ik dat oplossen? En daar zit nog een grote meerwaarde aan vast: jongeren merken dat ze niet alleen staan met vragen of het gevoel van onvermogen waar ze tegenaan lopen. En dat doet meer dan je denkt.

eigen inzicht

Wat we de jongeren tijdens Professionals at Work heel graag willen meegeven, is nieuw inzicht in eigen kunnen en wat je nodig hebt om goed te blijven werken. Daar duiken we ook echt in, zodat de jongeren die elementen meenemen waar zij zelf ook daadwerkelijk iets aan hebben. Hiermee maken ze een eigen plan van aanpak waar ze vertrouwen in hebben, wat weer zorgt voor een goede dosis zelfvertrouwen om nieuwe wegen te gaan bewandelen.

We geven je graag zelf ook wat zicht op je eigen stresssignalen. Weet jij waaraan je stress bij jezelf kan herkennen? Je kan hierbij denken aan:

– fysieke kenmerken, zoals opgetrokken schouders, gespannen kaken of juist heel erg druk worden in bewegingen (hyperactief);

– emotionele kenmerken, zoals druk worden in woorden, gemakkelijk huilen om niets of juist snel heel boos worden;

– materiële kenmerken, zoals meer spullen kopen dan je nodig hebt, of juist van alles kwijt zijn.

open deuren?

En wat kan je inzetten als tegenactie om stress wat meer te laten? Denk bijvoorbeeld aan:

– meer rust pakken (wat we minder geneigd zijn om te doen, want we hebben het immers zo druk). Dit kan gaan van een korte pauze nemen, meer tijd pakken om te lunchen of eerder naar bed gaan

– meer gaan bewegen (wat we ook minder vaak gaan doen, want we immers geen tijd). Dit kan gaan van een korte wandeling tijdens je lunchpauze, een sport überhaupt weer oppakken of vaker met de fiets naar je werk gaan (of een gedeelte met de fiets pakken)

Het zijn hier en daar zeker open deuren die door jezelf of door anderen al regelmatig ingetrapt zijn (vermoed ik zo). De vraag is echter: doe je ook iets met die open deur? En: wat heb je nodig zodat je dit WEL gaat gebruiken of inzetten? Is dit een collega die met je mee naar buiten gaat? Is dat een alarmpje dat ieder uur afgaat zodat je een klein ommetje maakt op kantoor? Of heb je je meer te houden aan een begin- en eindtijd van je werkdag?

Zin om nog wat meer door te filosoferen over deze onderwerpen? Dat kan! Stuur me een bericht, dan plannen we wat in.

TL;DR (voor de snelle scrollers, een Too Long, Didn’t Read):

Omgaan met stress/vermoeidheid en communicatie zijn onderwerpen die iedereen raken op de werkvloer, of je nu een arbeidsbeperking hebt of niet. Neem je eigen signalen eens goed onder de loep en kijk wat jij kan inzetten om hier beter mee om te gaan (en doe dit dan ook echt!)

Wij vinden het belangrijk om onze eigen steentjes bij te dragen aan een mooiere, betere wereld en uit te dragen waarin we zelf geloven: de kracht van mensen. Met liefde voor ons vak én voor mensen zelf, delen wij met plezier tijd en kennis met de jongeren van Emma at Work. Want iedereen kan zo nu en dan een steuntje in de rug gebruiken! Wil je meer weten over Emma at Work? Lees het hier.