4 tips: How to make workshops great again!

actueel
12 april 2017
Gonny Vink
4 minuten

Vrijdag 17 april, workshop dag, 08:00u: one hour before take-off. Ik kijk voor de zoveelste keer mijn presentatie door, heb er de hele nacht over gedroomd. Ik praat mezelf nog even wat moed in: Dit wordt de beste presentatie ooit gegeven, zoals Donald J. Trump zou zeggen:
it’s the best, it’s true!’

Tekstueel of  visueel?!
Zoals ik al zei de presentatie is echt goed. Iedere sheet heeft minimaal 14 regels tekst. Bevat geen filmpjes, want filmpjes leiden af en voegen toch niets toe. Na 39 sheets vol tekst heb ik alles verteld wat ik wilde vertellen…
Dit heb ik dus niet gedaan, mijn doel is niet om iedereen in coma te praten!

Een goede presentatie heeft nooit meer dan 7 regels, jij bent degene die het verhaal verteld en niet de presentatie. Ik persoonlijk gebruik niet meer dan 10 woorden per sheet. Een mens kan tekstueel ingesteld zijn, of (ook) visueel. Een goede presentatie bevat beide vormen. Wissel af met plaatjes en filmpjes: hierdoor houd je de aandacht erbij van al je deelnemers.
Coma’s zijn echt een no go!

Luisteren!
Vrijdag 17 april, 09:00u: We gaan beginnen. Ik start de intro van mijn presentatie en voor ik het weet…  jakkes… WEERSTAND… Ik hoor mezelf nog denken ‘Balen… Hoe ga ik dat zo snel mogelijk weg krijgen?’ Ik negeer diegene gewoon… Dan ebt het wel weg of ik overspoel diegene met argumenten zodat hij wel mee moet gaan. Maar dan herinner ik me ineens een uitspraak van een wijze collega: Een mens met weerstand vraagt eigenlijk: ‘Wil je even in mijn schoenen stappen en begrijpen wat ik hiervan vind?’ Maar hoe pak je dat nou goed aan?

(H)erkenning geeft de klik, de klik geeft vertrouwen, vertrouwen is de entree tot beïnvloeding… tot activeren.

Luisteren, luisteren, luisteren, luisteren. Iemand heeft weerstand om een reden, achterhaal de echte reden en geef daar vervolg op. Weerstand wegnemen lukt niet altijd, simpelweg omdat de weerstand te groot is of omdat de weerstand gegrond is. Maar omdat de weerstand benoemd en erkend wordt, heb je hem wel kleiner gemaakt en kun je door met je workshop.
Een opvallend weetje: mensen met weerstand zitten vaak links achterin de zaal.

Een workshop is geen presentatie!
Vrijdag 17 april, 09:30u: Zit ik dan, uren voorbereid, ik zeg ’t nog maar eens: The BEST presentation ever made. Moet ik hem na 15 minuten al omgooien. Doei houvast en structuur, hallo vrijheid.

Een workshop is geen presentatie en een presentatie is geen workshop. Een workshop is interactie, interactie vormt de workshop. Een workshop is samen, met de groep! Bij het ontstaan van weerstand moet je in een workshop dus ruimte hebben om het programma aan te passen. Een goede voorbereiding bestaat dus uit richtlijnen en kan via verschillende routes de boodschap overbrengen. Door interactie wordt de boodschap mede gevormd door de groep. Wanneer de boodschap gevormd is door de groep is de kans op acceptatie vele malen groter dan wanneer jij de boodschap gevormd hebt en deze vervolgens vertelt!

Spreek alle talen!
Vrijdag 17 april, 10.00: Een stroeve start, maar vol goede moed ga ik verder met mijn workshop. Ik besluit een ‘lagerhuis debat’ te houden. “Dames en heren dit is de stelling, bereid hem voor en we gaan hier zo meteen een debat over voeren”. Waarop een deel van de deelnemers meteen heel ijverig argumenten gaat verzinnen. Maar heee… ALLE deelnemers moeten iets gaan doen… Zo ingewikkeld was mijn opdracht toch niet?? Of ligt het dan misschien toch aan mij??

Iedereen is uniek! Iedereen heeft een eigen drijfveer of leerstijl. Een hele vrije opdracht, zoals deze, is voor sommigen super, maar anderen hebben meer kaders nodig. Weet wie je in je groep hebt en speel hierop in! Ben helder en duidelijk en bedenk dat helderheid en duidelijkheid voor iedereen anders kan zijn!

Een geslaagde dag!
Vrijdag 17 april, 12:00u: Einde workshop. Ik schud de handen, ik buig voor het daverende applaus, bloemen worden het podium opgegooid. 17 april gaat de boeken in als een geslaagde dag! De verhouding tussen tekstueel en visueel was perfect afgestemd, ik heb geluisterd zoals ik nog nooit geluisterd heb, interactie met het publiek was van optima forma en last but not least: alle talen zijn gesproken!

Jaaa ik wist het wel: it’s the best workshop, it’s true!