Zo net na de zomervakantie kan een ideaal moment zijn om je eigen doelen en wensen weer goed op papier te zetten. Bij work21 werken we allemaal met een DoS: een Definition of Success. Het lijkt op een POP (persoonlijk ontwikkelplan), maar dan wel net wat anders. Een DoS omschrijft waar jij als persoon de meeste energie van krijgt en waar je naar toe wilt groeien. Je geeft jezelf op deze manier handvatten en sturing om de waan van de dag wat achter je te laten. Je kiest bewuster voor wat er daadwerkelijk bij jou past. work21 coach Sanneke Kats: “Een DoS is als een zaadje dat je plant in je hoofd: het geeft je richting en het geeft ruimte voor nieuwe ideeën. Zo ga je meer kansen zien voor werk dat daadwerkelijk goed bij jou past. Omdat je weet welke kant je op wilt gaan.
Het schrijven van je DoS, zeker de eerste keer, kan best uitdagend zijn, weten wij uit ervaring. Zeker als je je eigen richting nog niet zo goed weet.
ken je zelf
Ben je net begonnen op je werk, of ben je op zoek naar de juiste (nieuwe) richting binnen je werk? Begin eerst met het onderzoeken van wat jou goed ligt. Spreek met collega’s die verschillende functies hebben, vraag wat hen aanspreekt bij het werk wat ze nu aan het doen zijn of vraag eens naar hun DoS/POP/… .
Klinkt dat laatste wat gek? Wij geloven in de kracht van het delen van je DoS. Zo kunnen collega’s je juist helpen wanneer je ergens in vastloopt of wanneer er een nieuwe opdracht komt die vanuit je DoS op je lijf geschreven is.
Heb je zelf een beeld van waar jou DoS naar toe gaat? Mooi! Tijd voor je eerste opzet. Houd het klein en dichtbij jezelf.
Voorbeeld: je eerste (nieuwe) versie van een DoS kan ook zijn dat je weet wat je richting waarin je je wilt ontwikkelen, gaat zijn: “Ik weet waar ik blij en enthousiast van word binnen mijn werk. Ik werk aan projecten waar ik energie van krijg, waar ik mijzelf verder ontwikkel. Ik ben helemaal thuis in het basisverhaal van mijn werk en kan klanten meenemen in de missie waar wij voor staan.”
geef jezelf handvatten
Sanneke Kats: “Wat ik vaak zie is dat mensen hun DoS net wat te vaag houden. Wanneer ik vervolgens vraag naar hun eerst volgende actiepunt om daar te komen, komt er geen antwoord.” En dat is niet zo gek, omdat wanneer je je DoS te hoogover laat, dan missen juist de concrete tastbare waarden en eigenschappen waarmee je zelf aan de slag kan. Staat in jouw DoS bijvoorbeeld dat je een goede trainer wilt worden, waar ga je dan beginnen? Belangrijk is dan om te verwoorden wat volgens jou een goede trainer is. Waar sta je nu, en wat heb je verder te ontwikkelen? Door ‘een goede trainer‘ specifiek te maken, of daar een klein onderdeel uit te pakken, maak je het voor jezelf makkelijker om daadwerkelijk te beginnen.
“Het klinkt wat afgezaagd, maar je hebt het concreet te maken waar je naar toe wilt, anders mis je de sturing die zo belangrijk is. En schrijf je DoS alsof je er al bent, dat helpt ook.”
maak het behaapbaar
Een andere valkuil die Sanneke veel voorbij ziet komen, is dat mensen denken dat ze met een DoS een hele levensmissie moeten omschrijven. “Een levensmissie kan voor sommige mensen heel goed werken. Voor anderen werkt het demotiverend, omdat het nog zo ontastbaar is, of omdat ze dat simpelweg (nog) niet hebben. Begin eens met een plan voor het komende (half) jaar. We doen het goed op succeservaringen, dus wanneer we merken dat het lukt, dat we dichtbij ons doel komen, willen we hier meer van. Zo kan je je DoS steeds voor wat langere periodes gaan maken. Ook omdat je leert dat je tussenstappen kunt maken die je op kortere termijn kan halen.”
Je kunt je DoS vervolgens breder trekken, en het meer zien als een missie waar jij voor staat of wil gaan staan in het algemeen.
wijk af van je plan
De toekomst voorspellen is niet eenvoudig. En daarmee is je DoS ook niet heilig. Wijk van je plan af wanneer dit nodig is, het is een levend iets en altijd in ontwikkeling. Dit kan zijn omdat de omstandigheden zodanig veranderen dat je DoS er ook anders uit komt te zien. Of je ontdekt dat je toch van andere dingen blij wordt dan je in eerste instantie dacht. Stuur bij, onderzoek wat voor jou daadwerkelijk belangrijk is en ga met nieuwe energie op je nieuwe doel af. Een blije jij is altijd belangrijker dan een compleet behaald plan dat niet meer bij je past.
Je kan deze input ook gebruiken bij het schrijven van je POP, of ander ontwikkelplan dat gebruikelijk is bij jouw organisatie. Wil je je eigen plan eens goed onderhanden nemen? Neem dan eens contact op met Sanneke Kats om de mogelijkheden te bespreken.