over genoeg drinken, een ouderwetste wekker, werkplezier en energievreters

actueel
15 november 2017
Gonny Vink
4 minuten

Ook vandaag weer een tip over gedrag, techniek en bewustwording in het kader van de week van de werkstress. Drink jij voldoende, ook op je werk? Start jij je ochtend met je telefoon en alle meldingen die daar op staan? En hoe staat het met je werkplezier en energievreters op je werk? 

gedrag: drink!

Voldoende drinken stimuleert je brein: je wordt er productiever van. Probeer daarom vandaag bewust bezig te zijn met voldoende drinken en drink op je werk minimaal een liter per dag. En nee, koffie telt niet, dat onttrekt alleen maar vocht uit je lijf. We bedoelen echt water!

Je kunt bijvoorbeeld een fles van een halve liter meenemen naar je werk. Deze vul je bij binnenkomst en na de lunch, een halve liter per dagdeel klinkt dan best haalbaar toch? Nog beter is om al die tripjes naar de koffie automaat te gebruiken om water uit dat apparaat te halen in plaats van koffie. Voordeel hiervan is dat je regelmatig op moet staan van je plek en ook beweging is goed voor de productiviteit. Maar niet vergeten dat je dan nu bijvoorbeeld ieder uur even een glaasje water moet gaan halen.

De smaak te pakken en wil je nog meer water gaan drinken? Dan is de app Plant Nanny misschien iets voor jou. In de app koop je een plantje en iedere keer dat jij water drinkt, mag je het plantje ook die hoeveelheid water geven. Zo wordt je plantje steeds groter en mooier! En vergeet je hem water te geven (of met andere woorden: vergeet je voldoende te drinken) dan herinnert hij je hieraan.

techniek: start je dag zonder telefoon

Zeg eens eerlijk: is het eerste wat jij ‘s morgens doet ook je telefoon pakken? Zeker als je dit moment gebruikt om je werkmail te bekijken of om alvast op jullie social intranet te kijken, kan dit leiden tot stress: je hebt je ogen nog niet goed en wel open of je bent alweer aan het werk!

Probeer daarom je dag eens te starten zonder telefoon. Wacht bijvoorbeeld op z’n minst tot het ontbijt voordat je je telefoon pakt. Gaat het echt het verschil maken of je je mail nu gelijk leest of pas als je op je werk komt?

Een gemakkelijke tip is om weer een ouderwetse wekker aan te schaffen. Want gebruik je je telefoon als wekker, dan maak je het voor jezelf wel heel gemakkelijk om meteen je mail of gemiste WhatsAppgesprekken te lezen…

bewustwording: waar haal jij je energie vandaan?

Waar haal je energie vandaan? Wat inspireert je? Waar ben je goed in? Wat geeft werkplezier? En andersom: wat kost energie/waar ben je niet goed in/wat vind je niet leuk werken?

Door jezelf af te vragen welke aspecten van je werk je energie geven en welke energie kosten, kun je hier beter op inspelen. Begin met het positieve: wat inspireert je? Waar ben je goed in? Wat is de stip op de horizon waar jij naartoe wilt werken? Dit noemen we ook wel jouw Definition of Success, jouw DoS (bekijk ook mijn vlog over wat een DoS is en hoe je deze vormgeeft). Door je DoS helder voor ogen het hebben, kun je er ook naartoe werken.

Maar ook weten wat je niet leuk vindt in je werk en wat je energie kost, is belangrijk. Misschien kun je dit soort klusjes wel overdragen aan collega’s die dit wel leuk vinden. Maar kan dat niet omdat het nu eenmaal bij je werk hoort, dan nog is het belangrijk om te weten wat je niet leuk vind. Je kunt dan bijvoorbeeld op zoek gaan naar manieren om het leuker te maken, door er gelijk een leuke klus achteraan plannen of je kunt je erop instellen zodat het alleen maar mee kan vallen.

Heb je voor jezelf helder wat je energie geeft in je werk en wat juist energie kost? Deel dit dan ook met je collega’s. Door te vertellen wat jij leuk vind om te doen of waarin je je wilt ontwikkelen, zul je merken dat je collega’s ook sneller klusjes naar jou door zullen schuiven die hiermee te maken hebben. Zo ben je niet alleen steeds meer bezig met datgene wat je leuk vind, maar kun je je hier ook in ontwikkelen en zul je merken dat je op dit onderwerp ook steeds meer invloed uit kunt oefenen, leuk! Andersom geldt dit ook voor het vertellen wat je niet leuk vindt. Collega’s zullen proberen jou hierin te ontzorgen zodat je er minder mee bezig hoeft te zijn en je dus minder energie hoeft te lekken op dit gebied.