Er komt langzaamaan een einde aan dit gekke jaar waarin in het hollen en/of stilstaan was. Een jaar waarin we in een razend tempo een nieuwe werkwijze eigen hebben gemaakt, en waarin we het maximale hebben willen halen uit wat er digitaal mogelijk is. Zo kwam ik erachter dat je prima verstoppertje kan spelen via FaceTime ;).
Mijn collega Robin keek laatst al terug op de wonderlijke wereld van videobellen (hallo gele dozen uit mijn ‘werkkeuken’!). Vandaag wil ik graag het (werk)jaar in zijn geheel met je afsluiten, en dat terugkijken is vooral even stilstaan. Dat doe ik ieder jaar aan de hand van drie stappen:
Afronding en overdracht
Iedereen heeft graag zo veel mogelijk losse eindjes opgelost voor een vakantie, daar ben jij vast geen uitzondering in.
- Kijk in hoeverre je projecten klaar kunnen zijn voor je vakantie.
- Maak een duidelijk actielijstje voor na je vakantie.
- Vul je actielijstje aan zodra er weet iets omhoog popt in je hoofd. Je hoofd is niet de plek om dingen te bewaren, zeker niet tijdens je vakantie.
- Regel je overdracht op tijd wanneer dit nodig is zodat collega’s nog tijd hebben om vragen te stellen en kennis te maken met contactpersonen.
Zodra de bovenstaande punten op orde zijn, komen wat mij betreft de leukere twee punten om de hoek kijken.
Mooie projecten lijstje
We kunnen soms vergeten wat voor mooie dingen we in een jaar gedaan hebben. Vaak genoeg zitten er hele leuke projecten in februari of april die aan het einde van het jaar wat naar de achtergrond zijn verhuisd. Daarom maak ik een overzicht van alle projecten/opdrachten van afgelopen jaar.
- Loop alle weken langs in je agenda en schrijf alle projecten op, groot en klein.
- Geef de projecten die tof, leuk, bijzonder,… waren een kleur.
- Schrijf bij ieder project (met en/of zonder kleur) wat je aansprak bij dit project en/of wat je hebt geleerd van/bij dit project.
Als het goed is, krijg je op deze manier goed in beeld wat je dit jaar allemaal gedaan hebt (meer dan je denkt!), welke projecten je het beste liggen en wat je geleerd hebt. Hebben meer dan zes projecten een kleur gekregen? Kijk eens of je een top drie kan maken voor jezelf.
Aandachtspunten voor het nieuwe jaar
Het vorige lijstje geeft ook gelijk input voor dit punt: waarin wil jij je ontwikkelen aankomend jaar? Welke onderdelen of thema’s vragen om (meer) focus en aandacht? Binnen work21 werken we met een DoS, onze eigen definitie van succes. Hierin staat onder andere beschreven waar we goed in zijn en wat soort projecten we graag doen. Het overzicht dat je net gemaakt hebt, geeft waardevolle voor een vernieuwde DoS, PoP, of welke vorm van toepassing is bij jou op het werk. De projecten die geen kleur hebben gekregen, hebben vaak een ander interessant leerproces. Wat heb je daar precies geleerd? Wat sprak je minder aan bij dit project of waar liep je op stuk? Is dit een thema waar je aankomend jaar meer aandacht voor mag hebben? En hoe past dat bij je DoS? Interessante vragen, als je het aan mij vraagt.
Geen hutje op de hei
Met de laatste twee vragen kan je dagen stil staan. Je kan een hutje op de hei pakken, en dagenlang gaan mijmeren over afgelopen jaar en het nieuwe jaar dat over een tijdje begint. Maar met een half uur of een uur kom je ook al een heel eind, en is wat sneller te realiseren. Pak vandaag eens een half uurtje en begin met het tweede onderdeel: de projecten van dit jaar in kaart brengen. Je wilt vanzelf verder gaan met punt twee 😉
Wil je eens verder kletsen over hoe jouw DoS eruit kan zien? Neem dan in het nieuwe jaar eens contact op met Lotte Wendrich.