Opvrolijkende tips voor na Blue Monday!

actueel
26 januari 2021
Esther Slotema
3 minuten

Vorige week maandag (18 januari) was het Blue Monday. Volgens sommigen de meest deprimerende dag van het jaar: het is buiten nog erg donker, de goede voornemens zijn mislukt en de vakantie lijkt nog heel ver weg…

En dit jaar is dat door covid-19 nog erger dan anders: je had je voorgenomen om meer te gaan sporten, maar alle sportscholen zijn dicht. Je wilde meedoen aan Dry January, maar snakt aan het eind van de dag meer dan ooit naar een wijntje na een dag thuisonderwijs. En vakantie? Daar kijken we allemaal al zo’n 10 maanden naar uit… Deze Blue Monday is nog meer ‘blue’ dan anders… Dat vraagt om een aantal opvrolijkende tips!

Een digitaal bakkie pleur met collega’s

We zien tegenwoordig helaas nog maar weinig mensen en op kantoor zijn we al heel lang niet meer geweest. Je kunt vast een collega bedenken die je voorheen regelmatig sprak maar nu eigenlijk niet meer, omdat jullie samen geen projecten doen. En omdat je niks ‘werkgerelateerds’ te bespreken hebt, heb je geen meetings samen en dus spreek je elkaar ook niet meer. Jammer! Schiet daarom eens een kwartiertje iets in, gewoon om even te horen hoe het gaat: hoe was de kerstvakantie? Hoe gaan je projecten of klussen? Hou je het nog een beetje vol zo veel thuis? Je zult zien dat het in ieder geval erg gezellig wordt en wie weet dat je elkaar toch nog ergens mee kan helpen.

Leuk, even dat bakkie met die ene collega, maar dat verwatert toch snel weer. Je kunt er ook iets structurelers van maken. Bij verschillende organisaties zie ik een aantal initiatieven:

  • De koffie-shuffle. Op basis van een loting worden collega’s aan elkaar gekoppeld om samen digitaal een bakkie te drinken. Zo spreek je ook eens iemand anders of misschien zelfs iemand die je nog niet kende.Een wekelijks momentje. Een vaste wekelijkse meeting wordt in de agenda’s gezet en wie wil en tijd heeft haakt aan bij deze koffie-praatsessie.
  • Een Koffie-kanaal in Teams. Als jij je collega’s lid maakt van dit kanaal en ze zijn online, dan zullen ze een melding ontvangen als jij vanuit dit kanaal een vergadering start. Zij kunnen dan met een druk op de knop aansluiten bij de digitale koffieautomaat.
  • Working apart together. Zet een Teams, Skype of Zoom-meeting aan tijdens het werken. Allemaal heb je de camera aan en het geluid uit. Net als in een kantoortuin ben je omgeven door je collega’s en hoef je alleen even de microfoon aan te zetten om een vraag te stellen óf – net als ‘in het echt’ – te vragen wie er zin heeft in een bakkie. Korte lijntjes dus én gezellig!
 class=

Toch aan de slag met je goede voornemens

Vaker sporten, minder drinken, afvallen, stoppen met roken, meer water drinken, gezonder eten; allemaal goede voornemens en extra moeilijk tijdens deze deprimerende dagen binnen. Gelukkig zijn er een aantal handige apps die je hierbij kunnen helpen. Drie favorieten om mijn telefoon:

  • Ommetje app. In deze app van de hersenstichting kun je bijhouden hoeveel je wandelt. Daarnaast kun je teams aanmaken en zo strijden tegen je collega’s en vrienden om te zien wie de meeste ommetjes maakt.
  • Plant nanny. Een vrolijke app die je helpt om meer water te drinken. In de app heb je een plantje en om de zoveel tijd krijg je een melding dat je plantje dorst heeft. Als jij wat drinkt, mag je deze hoeveelheid water ook aan je plantje geven. Drink je te weinig? Dan gaat je plantje slap hangen en zal deze uiteindelijk dood gaan. Haal je je drink-doel van de dag? Dan krijg je extra punten en kun je steeds mooiere plantjes aanschaffen!
  • Kies ik gezond. Deze app van het Voedingscentrum helpt je te bepalen of het eten dat je uitkiest wel gezond is. Scan de streepjescode van het product met de app en je ziet gelijk of dit in de schrijf van vijf past of dat je er beter niet te veel van kunt eten, omdat het bijvoorbeeld veel zout, vetten of suikers bevat.

Extra tips: GTS (Google That Shit ). Ben je op zoek naar een handige tip voor jouw goede voornemens? Zoek je voornemen dan eens op in Google! Zo zijn er veel tips voor apps om te stoppen met roken, apps om Dry January vol te houden en apps om thuis te sporten.  

Covid door een roze bril

We zijn met z’n allen helemaal klaar met covid. Je mag je ouders, opa’s en oma’s minder zien, mag niet meer naar kantoor, mag beperkt afspreken met vrienden, mag niemand meer knuffelen, kinderen mogen niet naar school of naar de opvang en nu hebben we ook nog een avondklok… Om nog maar te zwijgen over de verschrikkelijke verhalen van zieken die we helaas inmiddels bijna allemaal van dichtbij hebben meegemaakt.

Maar lukt het je ook om covid eens door een roze bril te bekijken en stil te staan bij de positieve kanten van de afgelopen maanden? Wat heb je bijvoorbeeld de afgelopen maanden geleerd of gedaan wat je voor covid misschien wel nooit meegemaakt of ontdekt had?

Ikzelf ben bijvoorbeeld erg verrast door het aanpassingsvermogen en de creativiteit van veel mensen en bedrijven. Dan denk ik onder andere aan veel ondernemers die helaas hun winkels moesten sluiten, maar wel creatieve manieren verzinnen om toch hun spullen bij de mensen thuis te bezorgen of online hun producten aan te bieden. Mooie initiatieven om eenzame mensen bij te staan. En ouderen die leerden met een tablet om te gaan om met de kinderen en kleinkinderen te kunnen videobellen.

Maar ook kijkend naar mijn eigen werk heb ik veel geleerd. Toegegeven, op sommige momenten zou ik veel liever de mensen face-to-face zien en begeleiden, maar sommige van de trainingen die ik geef kunnen eigenlijk heel goed digitaal, ook als covid straks voorbij is. Eigenlijk van de zotte hoeveel ik en/of mijn cursisten soms moesten reizen voor iets wat we prima digitaal hadden kunnen bespreken.

Tot slot een persoonlijk ‘roze lichtpuntje’ in mijn covid-tijd: ik ben aan het begin van de eerste lockdown bevallen van een dochter. Ik ben erg dankbaar voor de extra tijd die ik met haar door kan brengen door het vele thuiswerken! (maar oké, eerlijk is eerlijk: ook van mij mag de opvang nu wel weer open… )

Zet hem op!

Lieve lezers, blijf contact zoeken met je leuke collega’s, vrienden en familie. Hou vol die mooie, goede voornemens. En vergeet ook in deze vervelende tijd niet af en toe je roze bril op te zetten en te genieten van de mooie dingen. Zet hem op!!

Wil je meer tips of verder praten? Neem dan contact op met Jessy Groen.