Asociaal digitaal of analoge-aandacht?!

actueel
16 juni 2017
Esther Slotema
3 minuten

Misschien heb je al gehoord dat work21 in juni gestart is met een nieuw experiment: we proberen onze scherm-tijd te reduceren en dus wat vaker onze telefoon weg te leggen. Zelf kom ik net terug van vakantie; ik heb samen met mijn vriend in 3 weken door British Colombia in Canada getrokken met een camper; fantastisch!! Naast het genieten van de mooie bergen, de lekkere zon, de wandelingen door de sneeuw en de overstekende beren, viel me nog wat op: in Canada zijn de mensen zó aardig; ze maken een praatje met je en zijn ook echt geïnteresseerd in wat je te zeggen hebt. Verrassend maar heel erg leuk!

Zo kan het dus ook
Canadezen zijn dus erg vriendelijk. Vertelde je ’s morgens dat je die dag een waterval zou gaan bezoeken, dan vroegen ze je aan het eind van de dag hoe de waterval was geweest. Stond je in het park te kijken op een kaart, stapten ze van de fiets om je de weg te wijzen. Oprechte aandacht voor elkaar en heel vriendelijk en gezellig!

Mijn voornemen na deze fantastische vakantie is dus om nog beter te luisteren en oprecht tijd te maken voor mensen. Hoe vaak ben je wel niet in gesprek met een vriend of met een collega en kijk je toch even op je telefoon als je ziet dat er wat binnenkomt? En wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst een praatje gemaakt bij de bushalte in plaats van op je telefoon te kijken? En wanneer zet jij ’s avonds een keer níét de tv aan of een Netflix serie op in plaats van lekker een stukje te gaan wandelen, of een drankje te drinken in de tuin of op het balkon?

Dat valt best wel tegen voor mij… Misschien heb je ook al de blog gelezen van mijn collega Lotte? Hierin vertelt ze over de app Moment die bijhoudt hoe vaak jij je telefoon gebruikt op een dag. Deze heb ik inmiddels geïnstalleerd en ik het resultaat is best wel schokkend; ik dacht namelijk dat ik helemaal niet zoveel bezig was met mijn telefoon, maar ik heb hem gister toch 2 uur lang gebruikt en wel 33 keer opgepakt. 2 uur klinkt misschien nog redelijk, maar de app houdt ook bij hoeveel ik op een dag slaap; dit betekende voor mij dat ik een achtste van mijn dag besteed had aan mijn telefoon. Dat kan beter!

Digitaal wanneer het moet en maximaal genieten van analoog contact!
Wie work21 een beetje kent, weet dat we veel digitaal werken. Dat is juist fijn omdat we allemaal veel bij klanten zijn en elkaar niet veel zien; de technologie helpt ons om met elkaar in verbinding te blijven. En zo werkt het ook privé: technologie maakt het mogelijk om veel gemakkelijker in contact te zijn met vrienden of familie die ver weg wonen. Maar wat we vaak vergeten (ikzelf ook!) is om er ook echt van te genieten als we elkaar juist wel zien. Dan zitten we eindelijk samen met die vrienden of die collega die we al een tijd niet hebben gesproken, zitten we weer te WhatsAppen met iemand anders. Gek toch?

De maand juni staat voor mij dus voor oprecht mensen analoge-aandacht geven wanneer het kan. Als het niet kan, maak ik graag gebruik van de sociale digitale kanalen. Maar als ik mensen fysiek tref, ga ik daar ook volop van genieten!

Verder praten over dit onderwerp? Neem contact op met Jessy.