Digitaal lezen kun je leren | TIPS

actueel
16 juli 2019
Gonny Vink
3 minuten

We lezen steeds meer op een scherm. Is het niet je telefoon, dan wel een tablet of natuurlijk gewoon je laptop. Je tas is je kantoor geworden en dan wil je niet met teveel papier sjouwen. Papierarm werken is steeds meer gemeengoed. Echter, je vindt het nog steeds prettiger om van papier te lezen en je print je document alsnog uit. Wil je toch weten hoe je een digitaal document makkelijker kunt lezen? Voor een klant van ons hebben we een korte workshop vol met tips ontwikkeld om mensen met veel bureauwerk te helpen bij het lezen op een scherm. In deze blog post vertel ik erover.

In mijn zoektocht vond ik niet veel informatie op het internet. Wel een blog post van Mark Tigchelaar met een paar handige tips over de plaats van je computer, het instellen van contrast, en de 20-20-20 regel (na 20 minuten 20 seconden 20 feet voor je kijken). Ik kijk dan altijd even naar buiten. Zie ik ook (meestal) nog wat natuurgroen, wat dan weer goed is voor mijn welzijn, blijkt uit psychologisch onderzoek.

En wist je dat je heel veel kunt doen aan de instellingen van je apparaat en van bijvoorbeeld het programma Word? Functies die maar weinig mensen kennen, maar die het lezen van een scherm wel makkelijker of rustiger maken.

Filter blauw licht automatisch (zonsondergang tot zonsopkomst)

Op je mobiele telefoon kun je blauw licht filteren om je ogen meer rust te geven als het donkerder wordt. De meesten kennen dit al, maar niet dat je dit ook automatisch kunt instellen. Via je instellingen van je telefoon kun je bij je beeldscherminstellingen de functie inschakelen, zodat na zonsondergang het blauwe licht wordt gefilterd en na zonsopkomst het blauwe licht weer functioneel is. Ook kun je de helderheid van je scherm automatisch instellen. Zodra je bijvoorbeeld buiten op je scherm kijkt, past het apparaat de helderheid aan.

Op je laptop kun je bij je Instellingen of Systeemvoorkeuren je beeldschermhelderheid aanpassen via de functie Beeldscherm. Je kunt een nachtlamp (night shift) instellen die net als op je telefoon het blauwe licht filtert, eventueel automatisch ingesteld. Wel zo rustig voor je ogen.

De Leesmodus in Word – maak het je zo comfortabel mogelijk

Standaard is Word ingesteld op de beeldoptie Afdrukweergave. Je ziet het document voor je alsof het op papier is afgedrukt. De functie Leesmodus helpt je je voorkeuren in te stellen hoe jij een document het liefste leest op een laptop. Ga hiervoor naar het tabblad Beeld in het menulint van Word en klik op de knop Leesmodus helemaal links. Het uitgebreide menulint wordt niet meer getoond en de vlakken links en rechts van het document verdwijnen. Je vindt de functie ook rechts onderin met het icoontje van een boek. width=

Maar dan ben je er nog niet. Mijn favoriete functie is de paginakleur Sepia. Hiermee filtert Word ook het blauwe licht. Hoe kom je daar? Klik in de Leesmodus op het tabblad Beeld en kies bij paginakleur voor Sepia. Heerlijk voor je ogen.

Ook de kolombreedte is aan te passen. Klik ook hiervoor op Beeld in de Leesmodus en vervolgens op kolombreedte. Het hangt ervan af of je op een groot extern beeldscherm werkt of op een kleiner laptopscherm hoe Word het document toont. Stel het in ieder geval zo in dat je het prettig kunt lezen.

Een groot document lezen?: los van de Leesmodus heb je in het tabblad Beeld de optie Navigatiedeelvenster. Aan de linkerzijde van het scherm verschijnt een kolom waarmee je snel in het document kunt zoeken én waarmee je pictogrammen van de pagina’s kunt tonen, waarmee je snel door het document kunt klikken. Klik hiervoor op het tabblad Pagina’s in het navigatiedeelvenster.

Probeer eens te snellezen

Net als op papier kun je een digitaal document sneller lezen dan je huidige leessnelheid. Normale leessnelheid is tussen de 150 en 200 woorden per minuut (voor een gemiddelde kantoormedewerker) en dit kun je verhogen door met je vinger of een pen langs de zinnen te glijden in eenzelfde tempo. Dit tempo kun je verhogen naarmate je dit vaker doet en daarmee je leessnelheid verhogen.

Meer weten over dit onderwerp of je werk organiseren en samenwerken? Laat het mij weten. In ieder geval veel leesplezier toegewenst, Sanneke Kats.