Hoe goed is jouw organisatie voorbereid op “maatschappijontwrichtende sneeuwval”?

actueel
12 december 2017
Gonny Vink
2 minuten

Digital Workspace

Mooi hè, ons land toegedekt onder een witte deken. Maar wat een impact heeft het op ons! Vrachtwagenchauffeurs twitterden foto’s van snelwegen, maagdelijk wit als verse pistes. Zij zijn zo’n beetje de enige die in de toekomst op zulke dagen niet kunnen zeggen: ik werk vandaag thuis! Maar hé, jij daar, met je kantoorbaan, heb jij wel thuisgewerkt? Of stond jij in één van die files van anderhalf uur die gisteren niet van de lucht waren?

Je hebt dus thuisgewerkt? Fijn hè? Misschien zat je wel net als ik samen met je partner achter de laptop aan de keukentafel en heb je in de middagpauze jezelf even een verzetje gegund en de snowboots aangetrokken om wat foto’s te maken. Hoe heerlijk is het om altijd een volwaardige werkplek voorhanden te hebben, wel veilig maar zonder tokens, altijd meteen toegang tot al jouw systemen en documenten. En de vrijheid te hebben om te zeggen: ik moet er niet uit, dus ik werk thuis. Ik ben blij dat ik bij zo’n moderne werkgever werk. Jij ook?

Of voelde het onwennig? Moest je je collega’s van kantoor afbellen om jou dat ene bestandje te mailen waarmee je vandaag verder wilde gaan? Om vervolgens te constateren dat ook zij thuis aan het ‘werken’ waren, allen onthand omdat zij technisch niet op afstand overal bij konden, of niet wisten hoe. Hoe zit het dus met jullie digitale transitie?

Dit zijn twee extremen in het digitale werken. work21 heeft op basis van wetenschappelijk onderzoek van Jane McConnell (2015) een Digital Workspace Scan ontwikkeld om te zien hoe jouw bedrijf scoort in de digitale transitie. Dit doen we aan de hand van een korte vragenlijst die we afnemen onder een afspiegeling van jouw organisatie (ICT, HR, Business). De drie dimensies bevinden zich op de snijvlakken van mens, organisatie en technologie, waardoor je een integraal beeld krijgt, dat als startpunt kan worden gezien voor verdere verbetering. Deze dimensies zijn:

– wil men wel veranderen?’ (mindset)
– kan men wel veranderen? Zijn de mensen digivaardig genoeg en werken de systemen mee? (capabilities)
– mogen de medewerkers wel veranderen/worden zij voldoende gefaciliteerd? (enablers)

 width=
Digital Workspace

De scan vertelt je op welke punten jouw organisatie zich het best kan richten om meer volwassen te worden in de digitale transitie. Zo wordt digitaal samenwerken met je collega’s pas echt een winters feestje!

Interesse in de vrijblijvende Digital WorkSpace Scan? Neem gerust contact op met mij, Emma Kastelein.