Hoe vastgegroeid ben ik aan mijn telefoon…?

actueel
11 juli 2017
Gonny Vink
4 minuten

Begin juni installeerde ik Moment op mijn telefoon. Een appje dat bijhoudt wanneer en hoelang ik actief ben op mijn telefoon. En ik wist wel dat ik de telefoon enthousiast gebruik, maar de cijfers die hier uit komen, die doen wel wat zeer…

overzicht
Per dag laat Moment mijn telefoongebruik zien. Hij laat zowel in kleur als in cijfers zien hoe het staat met mijn gebruik.

– Bij groen ben ik goed bezig, mijn gebruik zit dan onder de 2 uur.
– Bij oranje ben ik wat enthousiaster geweest, mijn gebruik zit dan tussen de 2 en de 3 uur in.
– Hij slaat rood uit wanneer ik meer dan 3 uur op een dag actief ben geweest op mijn telefoon.

Sinds Moment op mijn telefoon staat, ruim een maand, heb ik toch 12 rode dagen. TWAALF! Oef… Met als hoogte- of dieptepunt (het is maar hoe je het bekijkt) van ruim 6,5 uur.

verklaren
Nu kan ik als een goede verslaafde mijn gebruik verantwoorden: ik gebruik mijn telefoon zowel zakelijk als privé. Ik reis veel met het OV, perfect om mijn e-mail te lezen en te beantwoorden. Of te checken welk spoor mijn trein daadwerkelijk gaat. Ook brengt mijn telefoon mij en mijn fiets regelmatig rechtstreeks naar mijn bestemming, heel fijn. En wat denk je van de flappen die volgeschreven worden tijdens workshops? Daar maak ik foto’s van en deze werk ik later uit. Ook is mijn telefoon mijn agenda en notitieblok. En ik bel ook nog eens graag. Zullen we mijn innige relatie met Instagram en mijn knipperlichtrelatie met Pinterest even buiten beschouwing laten..?

betrapt
Ha! Daar hebben we het! In juni stond het bewust worden van schermtijd centraal bij work21. Ik vind het totaal niet erg dat ik sommige dagen meer dan 3 uur met de telefoon bezig ben. Zeker niet omdat veel van mijn werk zich online afspeelt. En dat ik ‘live’ contact met familie van toegevoegde waarde vind. Maar dat uurtje (of twee…) dat ik online zit te lanterfanten en zit te kijken naar andermans levens, dat vind ik zonde. Met dat uurtje kan ik zelf namelijk zoveel leuks doen.

dus?
Mijn tv deed ik jaren geleden al de deur uit en ik mis hem geen moment. Mijn sociale media de deur uit doen, dat voelt echter wel als een stap te ver. Minder sociale media, dat klinkt vele malen beter. Dus ga ik sociale media ’s avonds vaarwel zeggen. Mijn telefoon is ’s nachts al in de woonkamer, nu mag hij al eerder de kast in, zeg rond een uurtje of 20.00 uur.

Ik deed mijn tv de deur uit om meer tijd te hebben, meer spelletjes te spelen met vrienden en meer tijd te pakken om te tekenen. Nu doe ik ’s avonds sociale media de deur uit om die avonden die ik voor mijzelf heb, ook daadwerkelijk voor mijzelf te hebben. Met een boek. Of pen en papier. Of al dagdromend op het balkon met taart. Ik heb er nu al zin in!

wil jij ook aan de slag met je schermtijd?

– installeer een app zoals Moment voor iOs gebruikers of Quality Time voor Android gebruikers
– gebruik minstens een week je telefoon zoals je altijd doet (al betrapte ik mijzelf er op dat ik ‘m in de eerste week minder ging gebruiken (want Moment ziet alles 😉 ))
– bekijk na een week, of 2 weken, hoe het staat met jouw schermtijd en welke apps jij het meeste gebruikt
– waar kan je in minderen?
– bedenk voor jezelf wat je kan doen met de tijd die je jezelf cadeau geeft door minder tijd op je telefoon actief te zijn
– begin met doen!

Ik ben benieuwd wat je gaat doen!