Smartwatch, zakelijk gebruiken?

actueel
13 april 2018
Gonny Vink
4 minuten

Sinds begin maart ben ik in het gelukkige bezit van een Apple Watch en jawel, gekregen van work21 voor 5 jaar in dienst. Blij als ik was, ging ik mij eens verdiepen in dit bijzondere apparaat waar ik eigenlijk nog veel te weinig kennis van had. Want naast klok kijken, wat kan dit apparaat nu eigenlijk?

Feitjes vooraf
In eerste instantie ging de net verkregen Samsung S8 de deur uit, au! Maar zonder Apple telefoon heb je niks aan dit apparaat. Je horloge is volledig afhankelijk van je telefoon.

Daarnaast lees ik bij het opzoeken, dat ik niet de enige ben, het is Apple zelfs gelukt om Rolex van de troon te stoten als best verkopende horlogemerk. Rolex! Moet nu Apple voor zich laten, een electronicabedrijf.

Prive
Bij het aanzetten zet het apparaat je gelijk in de actiestand dmv de app activiteit. Deze app meet bewegen, trainen en staan. Daarnaast meet het door allerlei slimme sensoren ook of je genoeg rust pakt, dit wordt dus gezien door je activiteiten, maar ook door je hartslag te meten. Het gaat nog veel verder, het wil ook dat je de stress van alledag vergeet door rustig te ademen. Deze app is voor mij echt een uitkomst, een paar keer per dag een minuutje gecontroleerd ademhalen waar je aan wordt herinnerd.

Sporten is dit apparaat uitermate geschikt voor. Naast je activiteit, is het ook interessant voor het bijhouden van je hartslag. Hoe ver ga je nu daadwerkelijk bij een oefening, kan je meer en hoe snel is je herstel? Het is wel een uitdaging, een kettlebell in je handen te swingen, terwijl daar vlakbij een kwetsbaar scherm van glas om je arm hangt.

Zakelijk
Dit apparaat gaat veel verder dan eerdere wearables die ik heb mogen dragen. Je krijgt meldingen op je smartwatch als je te lang zit. Voor mensen die veel zitten tijdens hun werk, zoals ik, perfect om even dat signaal te krijgen dat je moet gaan staan of lopen. Goed voor o.a. bloeddoorstroming, (onder)rug en energie.

Het horloge heeft ook als meerwaarde dat je niet de gehele tijd je telefoon bij de hand moet houden om up to date te zijn. Als je telefoon overgaat, doet je horloge mee.  Daar zit ook gelijk het aandachtspunt, je zal 1 van de 2 zo nu en dan wel op stil moeten zetten.

Maar vooral de taken app, todo in mijn geval (meer weten over de todo app? Lees de blog) is ideaal. Werk je veel met taken en hou je ervan om je eigen lijstjes af te vinken, dan is deze app in combinatie met de smartwatch heerlijk in gebruik. De aanvulling van de smartwatch is dat je horloge een trilling geeft omdat je nog een taak moet of wil afwerken vandaag. Ik gebruik op de smartwatch bijna niet de app mail, dit zie ik meer als de takenlijst van een ander.

Tips:

– Het gebruik van apps als todo, agenda en OneNote zorgen voor snelle informatie.
– Neem de meldingen van staan, ademhalen en activiteiten serieus, het is veel persoonlijker en vriendelijker dan de pauze/rsi software.
– Koop een (leren) bandje, ziet er zakelijk strak uit. Er is veel aanbod!

Vitaliteit
De smartwatch draagt veel bij aan vitaliteit, maar tegelijkertijd ook weer niet. Het kan continu zorgen voor prikkels, waar studies al hebben bewezen dat we er hedendaags meer krijgen dan we aan kunnen. Je zal zelf zorg moeten dragen dat je niet meegaat in de infobesitas waar dit apparaat aan kan bijdragen.

Deze smartwatch is een verlengstuk van je telefoon en tegelijk een wearables die vanalles van je lichaam meet. Het goed gebruik maken van informatietechnologie zonder er te afhankelijk van te worden is in het algemeen al een enorme uitdaging.

Voor mij brengt dit apparaat veel voordelen. Maar mijn laatste tip is, doe het apparaat ook soms eens af. Geen piepjes en geen meldingen. Zorg voor een dag stilte om je heen. Het is goed om jezelf te realiseren dat je verslaafd geraakt bent aan alle digitale middelen om je heen en kansen om meer uit het leven te halen hierdoor soms laat liggen. Blijf bewust bezig en zorg dat deze smartwatch een verlengstuk is van jou en niet andersom.