Werk smart met je smartphone Samsung Galaxy S10!

actueel
14 maart 2019
Esther Slotema
3 minuten

Bij work21 proberen we, met hulp van alle beschikbare technologie, zo slim en zo efficiënt mogelijk te werken. Zodra er een aankondiging van een nieuwe gadget komt, veren de meesten van ons op! Om ons te blijven verdiepen in de nieuwste snufjes, proberen we er ook graag verschillende uit. Dit keer was ik de gelukkige en mocht ik de nieuwe Samsung Galaxy S10 in gebruik nemen!

Wie op zoek is naar een opsomming van álle nieuwe snufjes van de S10 is hier aan het verkeerde adres. Begrijp me niet verkeerd, aan coole snufjes namelijk geen gebrek, maar ik wil vooral graag weten: wat heb ik aan die telefoon in mijn werk? Hoe kan ik hem slim inzetten om efficiënter te werken en zo tijd te besparen? Wat maakt die smartphone nou zo smart?

Snelle instellingen

Als Samsung gebruiker ben ik al jaren fan van de Snelle instellingen. Deze instellingen vind je door je vinger helemaal bovenin je scherm te leggen en naar beneden te vegen. Je ziet nu niet alleen alle binnengekomen meldingen, maar bovenaan ook 6 Snelle instellingen. De eerste is meestal een wifi-symbool; met 1 druk op de knop kun je daarmee je wifi aan en uit zetten. Hetzelfde kun je doen met bijvoorbeeld je geluid, de bluetooth, etc.

Veeg nog een keer van boven naar beneden over je scherm en je ziet dat er nog veel meer Snelle instellingen zijn. Door rechts bovenin te klikken op de 3 puntjes en te kiezen voor Knopvolgorde, kun je de volgorde van de instellingen wijzigen. Zo staan de knoppen die jij het meest gebruikt altijd bovenaan.

 width=Een aantal van mijn favorieten:

– Snel taken toevoegen. Deze instelling is sinds kort beschikbaar op smartphones van Samsung en hoort bij de To-do app van Microsoft; mijn favoriete app om je takenlijst in bij te houden (zie ook mijn eerdere blog over de To-do app). Door op deze knop te drukken, kun je supersnel een nieuwe taak toevoegen aan jouw takenlijst.

– Niet storen. Met deze instellingen ontvang je geen telefoonmeldingen meer waardoor je echt gefocust kunt werken. Ik raad je aan om ‘niet storen’ ook even op te zoeken bij de telefooninstellingen. Je kunt namelijk instellen of je wilt dat bepaalde meldingen of oproepen van (favoriete) contacten er toch doorheen komen. Zo kun je het helemaal naar jouw wens inrichten.

– Wireless PowerShare. Hoewel ik deze optie momenteel nog wat beperkt vind, is dit wel een hele gave nieuwe instelling van de S10. Hiermee kun je andere Samsung smartphones, draadloze oortjes (Samsung buds) en Samsung horloges opladen. Houd het apparaat tegen de achterkant van je telefoon en hij laadt op!

 width=Samsung edge

Aan de rechterkant van je telefoonscherm zie je een langwerpig klein balkje. Als je hier je vinger op legt en naar links veegt, opent de zogenaamde Samsung Edge. Hiermee heb je snel toegang tot handige opties, apps, contacten of toepassingen. Ik raad je aan om links onderin op het kleine tandwieltje te klikken om alle verschillende Edge’s te zien. Een aantal van mijn favorieten:

– People edge. Plaats tot maximaal 10 contacten in deze Edge. Als je deze contacten vanuit de Edge aanklikt kun je ze nu direct bellen of een sms versturen. Ideaal om je favoriete collega’s of andere contacten snel te bereiken.

– Task Edge. Hier kun je een aantal snelle app-acties kwijt. Denk aan: met één druk op de knop een agenda gebeurtenis aanmaken, een nieuw contact toevoegen, een e-mail opstellen of een timer starten.

Vergeet ook vooral niet de Edge’s met Quick tools (liniaal, kompas, waterpas, etc.) het weer, en nu.nl.

Slim en snel ontgrendelen

Je smartphone beveiligen is natuurlijk het belangrijkste wat er is. Mijn halve leven staat op die telefoon; ik wil echt niet dat daar zomaar iemand bij kan. Een goede pincode of een sterk wachtwoord is daarom een must. Maar het is fijn dat je ook andere opties hebt om je telefoon te ontgrendelen. Zo heeft de S10 een verbeterde, razendsnelle gezichtsherkenning, werkt de vingerafdrukscanner beter en zit deze op een slimmere plek aan de voorkant.

Tot slot vind ik de Samsung Smart Lock echt ideaal. Zodra je telefoon verbonden is met een wifi netwerk dat jij vertrouwt (zoals je thuis-wifi) of een apparaat dat je veel gebruikt (zoals je auto, maar bepaal zelf of je dat wel zo veilig vindt…), blijft je telefoon ontgrendeld. Vooral fijn dat hij zelf detecteert welke wifi-netwerken en apparaten jij veel gebruikt en zelf aan jou voorstelt om deze locaties of apparaten toe te voegen aan Smart Lock.

 width=Digitaal welzijn

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar toch zie je steeds vaker dat mensen gestrest raken door de ‘aandacht’ die je telefoon continu vraagt. Door de vele meldingen is geconcentreerd werken steeds moeilijker. De S10 heeft daarom de nieuwe functionaliteit ‘digitaal welzijn’; deze vind je bij de telefooninstellingen. Hier zie je een overzicht van hoeveel tijd je vandaag al op je telefoon hebt besteed en aan welke apps, hoe vaak je hem al ontgrendeld hebt en hoeveel meldingen er zijn binnengekomen.

Klik ook eens door op het Dashboard; hier kun je namelijk een tijdslimiet instellen voor bepaalde apps. Stel bijvoorbeeld in dat je maar een bepaald aantal minuten/uren aan social media apps mag besteden of dat je niet meer dan een paar keer per dag je mail bekijkt. Is de tijd om? Dan kun je die app de rest van de dag niet meer gebruiken.

Samen verder praten?

Je hoort het: ik ben helemaal in de wolken van mijn mooie, nieuwe S10! Het is niet alleen een hele mooie telefoon, maar hij biedt vooral heel veel mogelijkheden die je werk slimmer en efficiënter maken.
Wil je een keer samen sparren over hoe je jouw smartphone meer ‘smart’ kunt inzetten of wat smartphones jouw organisatie op kunnen leveren? Neem dan contact op met Jessy Groen om een keer van gedachten te wisselen.