adaptief-leiderschap-header-1

digitaal leiderschap

De wereld om ons heen verandert continu en digitalisering speelt daarin een belangrijke rol. Technologische ontwikkelingen zoals AI, werken in de cloud en hybride samenwerken hebben grote impact op hoe we ons dagelijks werk organiseren. Goed digitaal leiderschap is daarbij essentieel!

Het is goed om te werken aan digitaal leiderschap als…

 • De digitale vaardigheid van medewerkers niet op niveau is
 • Medewerkers weinig eigenaarschap tonen over hun (digitale) ontwikkeling
 • Het digitale voorbeeldgedrag van leidinggevenden ontbreekt
 • Leidinggevenden niet goed inspelen op wat er nodig is (adaptief leiderschap)
 • Er vanuit de organisatie zelden aandacht wordt gegeven aan digitale vaardigheden

Wendbaar meebewegen in de digitale tijd vraagt om digitaal leiderschap van iedere medewerker en leidinggevende binnen jouw organisatie. Dit is meer dan digitaal vaardig zijn. Het is een combinatie van denken en doen.

meer informatie
of bel 085 07 95 821

al jaren partner voor

adoptie-van-technologie-visual-1

persoonlijk digitaal leiderschap

In een wendbare organisatie toont iedere medewerker digitaal leiderschap. Vanuit een gedeelde visie en in een veilige omgeving worden medewerkers gefaciliteerd om te blijven leren en innoveren op digitaal vlak. Innoveren betekent dat je steeds op zoek gaat naar toepassingen van (digitale) mogelijkheden in het dagelijks werk en naar mogelijkheden om slimmer en effectiever gebruik te maken van technologie in werkprocessen.

Verantwoordelijkheid nemen voor de ontwikkeling van jouw digitale vaardigheden is een belangrijk onderdeel van digitaal leiderschap. Dit worden ook wel de ’21st century skills’ genoemd. Er is persoonlijk leiderschap nodig om een ontwikkelplan voor jezelf te maken en ook écht aan de slag te gaan. In onze trajecten staat eigenaarschap nemen centraal. We komen geen oplossing brengen waarna we weer vertrekken. We zetten iedereen aan om zelf regie te nemen en te houden, om zo ook de volgende digitale verandering gemakkelijk aan te kunnen.

digitaal leidinggeven

Leidinggevenden hebben een cruciale rol in een wendbare organisatie. Naast het vervullen van een voorbeeldrol en werken vanuit talenten, geven ze richting en ruimte aan het team en stimuleren en faciliteren ze een transparante en open manier van samenwerken: zij zijn digitale leiders. Dit type leider creëert een werkomgeving op basis van een gezamenlijke visie en gemeenschappelijke doelen die:

 • een hoge mate van autonomie en eigen regie aanmoedigt
 • ruimte biedt om samen te experimenteren, kennis te delen en te leren
 • synchroon en asynchroon werken nastreeft
 • wordt ondersteund door slimme digitale middelen

Samen met jou ontwikkelen we een leiderschapsvisie die past bij jouw organisatie en markt. We begeleiden leidinggevenden bij het vertalen van deze visie naar de praktijk en bij het ontwikkelen van hun competenties als adaptieve digitale leiders.

Met de competentiescan toetst de leidinggevende waar hij/zij staat als digitaal leider. De scan helpt bij het prioriteren van de stappen in ontwikkeling helpt bij het prioriteren van de stappen in ontwikkeling. Medewerkers stimuleren we bij nemen van (meer) eigenaarschap in digitaal leiderschap met de digitaal leiderschapsscan. Ook kunnen we een mooie combinatie maken met onze workstyle teamaanpak om de (hybride) samenwerking in het team te verbeteren.

adaptief-leiderschap-visual-3

digitaal leiderschap faciliteren

Digitaal leiderschap vraagt iets van medewerkers, leidinggevenden én van de organisatie. Het ontwikkelen van leiderschap moet gefaciliteerd worden. Denk aan passende opleiding en coaching, de juiste hardware en software, begeleiding bij intervisie, etc.

Het ontwikkelen van digitaal leiderschap vraagt om lef. Lef om de eigen manier van leidinggeven tegen het licht te houden. Om inzichtelijk te maken waar verandering nodig is. Een verandering die leidinggevenden samen met het leiderschapsteam én hun eigen team in gang kunnen zetten. Ben jij er klaar voor om de stap te maken naar meer wendbaarheid en digitaal leiderschap?

We ondersteunen je om meer inzicht te krijgen en een concrete aanpak voor verandering te ontwerpen. Ook kunnen we je helpen met de communicatie die de verandering zowel binnen als buiten de organisatie laat landen. Verandering start namelijk pas echt als jij in staat bent om met een goed en een geloofwaardig verhaal jouw medewerkers mee te nemen in wat jullie te wachten staat.

waarom work21?

Wij helpen organisaties wendbaar te maken in een digitale tijd. Dit doen we door een pragmatische aanpak gericht op mens, organisatie en technologie. We bouwen aan de optimale samenwerking tussen leidinggevenden en hun teams. Onze ervaring in arbeidsintensieve en kennisintensieve organisaties zorgt voor programma’s waarmee we echt impact maken.

meer informatie
of bel 085 07 95 821
 • Stimuleren van (persoonlijk) leiderschap in een digitale tijd
 • Ontwikkelen in de praktijk
 • Combinatie tussen de zachte en de harde kant
 • Wendbare aanpak voor duurzame gedragsverandering

bekend van

herkenbaar?

En wil je hierover weleens van gedachten wisselen? Laten we dan kennismaken, want wij geloven dat een goede samenwerking begint met een klik.

Fay Looman

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.