Als er iets is wat deze tijd van ons vraagt is het wel ons vermogen om continu aan te passen. Wendbaarheid wordt steeds belangrijker: wie kan er meebewegen? Maatregelen voor verplicht thuiswerken die veranderen, een avondklok die je dagindeling overhoop gooit of een nieuwe digitale tool die impact heeft op de manier van samenwerken in je team. De vraag is steeds vaker: wie durft het anders te doen? Wie durft iets nieuws te proberen?
Het hybride werken is voor veel organisaties nieuw. Het is eigenlijk één groot experiment. Hybride werken moet je samen gaan uitproberen en eigen gaan maken. Het gaat over onderwerpen als onderlinge verbinding, elkaar op de hoogte houden, hybride vergaderen, team-overstijgend contact en samenwerken in bestanden. Het kan spannend zijn om je oude manier van werken (even) los te laten. Hoe zorg je er voor dat je durft te experimenteren? Hoe help je jezelf en je collega’s over de drempel om een nieuwe werkwijze of tool uit te proberen, om te kijken of het het werk makkelijker maakt? In deze blog geef ik je 3 tips om experimenteren met hybride werken makkelijker te maken.
experimenteren kun je leren
Wanneer was de laatste keer dat jij een experiment hebt gedaan? Misschien wel op de middelbare school met scheikunde. Over het algemeen verliezen we in de loop van ons leven de drang om te experimenteren. Waar een 4-jarig kind 100 tot 300 vragen op een dag stelt, is dat als tiener nog maar 0 tot 5, blijkt uit onderzoek. En dat is jammer! Goede vragen kunnen stellen en op zoek gaan naar een antwoord door te experimenteren is een belangrijke 21e-eeuwse vaardigheid, aldus Warren Berger. Die vaardigheid zie je veel bij wetenschappers. Zij houden zich dagelijks bezig met het stellen van goede vragen en het bedenken en uitvoeren van experimenten. Wat kunnen we van hen leren?
tip 1: zoek inspiratie
Experimenteren begint met inspiratie. Wetenschappers doen dit ook: ze houden ontwikkelingen in hun vakgebied goed in de gaten en overleggen regelmatig met elkaar om hun ideeën te delen. De tip voor experimenteren met hybride werken is dan ook: ga actief op zoek naar inspiratie. Vraag in je netwerk om tips, abonneer je op nieuwsbrieven en bekijk wat er speelt op LinkedIn en andere social media. Je kunt diverse organisaties en personen volgen die posten over slim hybride samenwerken. Je kunt op LinkedIn ook zoeken op hashtag, bijvoorbeeld #hybridewerken.
Bij work21 helpen we onze klanten een handje met het opdoen van inspiratie met onze experimenteerkaarten. We hebben meer dan 80 experimenten die te maken hebben met hybride (samen)werken. Ze gaan over slim digitaal werken, resultaatgericht werken, samenwerken, verbinding en vitaliteit. Elke kaart bevat informatie, een uitdaging en reflectievragen. De kaarten zijn onderdeel van het workstyle traject voor teams. Bekijk hier de demo-website met experimenten!
Probeer het experiment hier onder eens uit met je team. Vooral digitale vergaderingen kunnen erg lang en vermoeiend zijn. Wat gebeurt er als je ze halveert?
tip 2: begin klein en maak het concreet
Als je eenmaal inspiratie hebt opgedaan is de volgende stap het maken van een plan. Wat wil je uitproberen en hoe lang? Net als een wetenschapper kun je jouw experimentje gaan opzetten. Om het leuk en haalbaar te houden, is het belangrijk dat je het niet te groot maakt. Een gedragsverandering gaat makkelijker als het kleine, haalbare stappen zijn. Maak je experiment concreet met een tijdstip en een actie, en plan ook meteen een evaluatiemoment in. Bijvoorbeeld: de volgende keer dat we hybride vergaderen zorg ik ervoor dat we een moderator aanwijzen die de online deelnemers actief betrekt om voor meer gelijkwaardigheid te zorgen. We evalueren dit aan het einde van de vergadering.
Als je het lastig vindt om een begin te maken, kan het ook helpen om zelf te zorgen voor sociale druk. Zeg hardop tegen je collega’s dat je aan het experimenteren bent en spreek af dat je je bevindingen deelt. Of experimenteer samen. Bij work21 hadden we pas een kennissessie waarin we met elkaar nieuwe werkvormen gingen uitproberen. Gezellig én effectief!
tip 3: reflecteer en varieer
Neem de tijd om (samen met je collega’s) even stil te staan bij wat er uit het experiment gekomen is. Werkte de nieuwe tool goed? Wat heeft de nieuwe werkwijze je laten inzien? Of, was het juist helemaal niet wat je had gehoopt? Een negatieve uitkomst is ook een belangrijke uitkomst. Sterker nog, fouten maken hoort erbij als je nieuw gebied verkent. Onderzoek negatieve uitkomsten en kijk wat je ervan kunt leren. Wat ze in de wetenschap ook vaak doen is het experiment nog eens doen met wat aanpassingen. Als een vergadering halveren niet werkt, is met een kwart inkorten misschien wel ideaal.
Om experimenteren en leren te stimuleren in het team kan het handig zijn om geleerde lessen regelmatig te bespreken, bijvoorbeeld in een dag- of weekstart. Je kunt daarvoor de LPG methode gebruiken. Iedereen deelt dan in een paar minuten per persoon wat hij/zij geleerd heeft (Lessons learned), waar hij/zij mee bezig is (Planning) en hoe het met hem/haar gaat (Gezondheid). Je kunt ook digitaal een plek (bijv. een kanaal in Teams of SharePoint pagina) inrichten waar jullie je experimenten en de uitkomsten ervan kunnen delen.
Met deze 3 tips kun jij meteen aan de slag met je volgende experiment. Wil je een keer verder praten over experimenteren met hybride werken en hoe wij je daarbij kunnen helpen? Neem gerust contact met mij – Robin Hartlieb – op.