Geen excuses, hoe ga jij aan het roer van je leven staan?

actueel
30 oktober 2018
Gonny Vink
3 minuten

Een blog van gastblogger Sonja Koster

Het is belangrijk om aan het roer van jouw leven te staan, om de regie te hebben over het leven wat jij leidt.

Het is belangrijk omdat het stress reduceert en mentale klachten voorkomt. Toch is het niet altijd even makkelijk om de regie te pakken. Dat komt doordat ons leven beïnvloedt wordt door verschillende factoren en omstandigheden. Het is daarom goed om wat handvatten te hebben die je kunt gebruiken als je meer de regie over jouw leven wilt hebben.

Op de eerste plaats is het goed om jezelf geregeld stil te zetten. Je denkt misschien dat het niet kan, dat al die dingen op je to do-lijst allemaal gedaan moeten worden. Maar dat is niet zo. Slow down… Juist op drukke momenten heb je een moment van rust nodig. Zet jezelf even stil en haal diep adem. Geniet even van een momentje niets en bedenk dat het je oplaadt waardoor je straks beter prioriteiten kunt stellen.

Maak een lijst met de dingen die je niet meer wilt doen. Wil je niet meer ’s avonds werken? Geen zakken zoetigheden meer in je mond schuiven? Je niet meer afreageren op je partner? Schrijf het op. Pas als je helder hebt wat je wilt veranderen, op welke gebieden je je leven terug wilt, kun je aan de slag.

Wees vriendelijk voor jezelf. Probeer mild voor jezelf te zijn, je eigen veerkracht te benadrukken. Bedenk dat je prima bent zoals je bent en dat je niet perfect hoeft te zijn. Behandel jezelf zoals je een goede vriend behandelt.

Zeg “nee”. De meeste mensen die het gevoel hebben dat ze de controle zijn verloren over hun leven, hebben niet genoeg ‘nee’ gezegd. Realiseer je dat je niet alles kunt doen, niet iedereen tevreden kunt stellen. Nee zeggen geeft zoveel ruimte, zowel in je dag als in je hoofd. Het zorgt ervoor dat je niet constant het gevoel hebt dat je mensen zult teleurstellen, omdat je überhaupt geen verwachtingen hebt gewekt. Als jij jouw grenzen aangeeft, op een gezonde, eerlijke en realistische manier, dan geeft dat anderen duidelijkheid en rust. Bovendien geeft het ze permissie om zelf óók nee te zeggen. Mensen die van jou houden en je respecteren zullen ook jouw grenzen respecteren.

Maak geen excuses. ‘Ja maar nu komt het niet goed uit…’ ‘Het kan niet, want…’ ‘Eerst moet die ander…’ Nee. Geen excuses. Geen verwijten. Dat kost allemaal maar energie die je ook in iets constructiefs kunt steken. Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen leven en maakt de keuzes die daarbij passen. Dat is zwaar en heerlijk tegelijkertijd.

Accepteer dat iets niet perfect hoeft te zijn om goed te zijn. Accepteer dat verandering langzaam gaat, met golven komt en er anders uitziet dan je misschien had gedacht. Richt je op één stapje per keer en vergeet niet je successen te vieren. Alles wat jij doet om jezelf weer aan het stuur van je leven te krijgen is vooruitgang, iets om trots op te zijn!

Sonja Koster