hoe vastgegroeid ben jij aan je telefoon?

actueel
8 juni 2017
Gonny Vink
2 minuten

Ken je het filmpje ‘Mobiel bellen‘ uit 1998  waarin mensen wordt gevraagd over mobiele telefoons en of ze zichzelf met een mobieltje zien? “Onzin” zeggen veel mensen in het filmpje: “wat moet ik met zo’n ding? Ik ben prima bereikbaar via mijn vaste telefoon en het lijkt mij niets om de hele dag bereikbaar te zijn. “
Bijna 10 jaar later heeft zo goed als iedereen een telefoon. Soms meer dan 1. En kunnen we bijna niet meer zonder. Zeggen en denken we. Hoe online ben jij in een wereld waarin we altijd en overal bereikbaar zijn? Of wil je ook wel eens offline zijn..?

verloren momenten
Op ‘verloren’ momenten betrap ik mijzelf regelmatig op het pakken van mijn telefoon: wanneer de bus een paar minuten op zich laat wachten, bij de tandarts in de wachtruimte of wanneer een workshop wat later begint. Een tijd lang is mijn telefoon ook mijn wekker geweest en ‘verdwenen er zomaar wat tijd’ wanneer ik wakker werd (want ik pakte mijn telefoon en checkte Facebook, Instagram en vooruit, ook even mijn mail). Maar word ik nou blij van die momenten? Geeft het mij energie of kom ik dan echt even tot rust?

Ik wil graag ‘ja’ antwoorden, terwijl wanneer ik echt eerlijk ben het antwoord ‘nee’ is. Mijn telefoon zuigt mijn aandacht op, ik kan verdwijnen in het scherm en wanneer ik weer op kijk kan het zomaar in eens veel later zijn. Oeps…

En dat mag anders.

experiment
Juni is voor work21 de maand om eens kritisch te kijken naar ons eigen schermgedrag en wat we hier zelf anders aan willen zien. Voor de een gaat de tijd op aan sociale media, voor de ander aan tv kijken en weer een ander is ‘gewoon online’.

Zelf begin ik met een stuk bewustwording: wanneer pak ik mijn telefoon en met welke apps ben ik dan vooral bezig? Ik heb vorige week Moment geïnstalleerd: een app die bijhoudt wanneer en hoelang ik mijn telefoon gebruik. Deze week mag ik mijn telefoon pakken wanneer ik wil, laat ik Moment het werk doen en kijk in hoeveel en waar ik naar kijk. Volgende week ga ik aan de detox, ik hou je op de hoogte.

Nieuwsgierig naar jouw telefoongedrag? Doe deze maand mee!
Download Moment  (iOs) of Quality Time (Andriod) en kijk deze week ook hoe het staat met jouw schermgedrag!