vitaal werken in een hybride tijd: hoe beweeg je mee in een wendbare organisatie?

actueel
16 maart 2021
Marieke Kuijf
2 minuten

Het afgelopen jaar is het werk er anders uit gaan zien, we werken massaal grotendeels vanuit huis en hiermee is ook de thuissituatie voor veel mensen veranderd. Werk en privé lopen meer in elkaar over. Of je goed om kunt gaan met deze veranderingen zegt veel over jouw mogelijkheid tot meebewegen. Zie je verandering als een kans of als risico/gevaar? Of zie je het iets als mogelijkheid om te groeien? In deze blog geven we tips hoe jij kan meebewegen zodat jij kan onderzoeken hoe eigen gedrag en zelfs techniek of data, zoals MyAnalytics, je kan helpen met groeien.

Groeien, omdat het vaak minder stressvol is wanneer je makkelijker kan meebewegen in veranderende situaties. Of omdat je werk vaak leuker wordt naarmate je meer speelruimte ervaart. Meer ruimte ervaren om te kunnen meebewegen helpt je om makkelijker je weg te vinden in gekke tijden zoals het afgelopen jaar. Maar wat betekent meebewegen voor jou? En hoe past dit bij een wendbare organisatie?

meebewegen

Bij wendbaarheid kan je denken aan eigenschappen zoals optimisme, veerkracht, actiegerichtheid en makkelijk regie kunnen pakken. Ook kan je denken aan een Growth mindset. Mensen met een growth mindset geloven dat zij hun talenten en vermogens kunnen ontwikkelen door er tijd en moeite in te stoppen, en dat ze hierdoor nieuwe dingen kunnen leren.

Wendbaar zijn is geen vaststaand feit. Om mee te kunnen bewegen, heb je bepaalde eigenschappen nodig die niet iedereen van nature bezit. Daarnaast kun je ook anders reageren wanneer je even niet lekker in je vel zit: je kunt vaak wat minder hebben. Situaties die je normaal gemakkelijk afgaan, kunnen dan meer impact hebben.

Nu zijn optimisme, veerkracht en actiegerichtheid geen heilige middelen. In dit artikel van Trouw vertelt Psycholoog Richta IJntema over veerkracht, hoe je hiernaar kan kijken, en dat altijd alles positief bekijken niet altijd de oplossing is. Je hebt de realiteit onder ogen te zien en soms zijn daar (even) geen gouden randjes.

Kort samengevat kunnen we stellen dat je wendbaar bent wanneer je in staat bent om je aan te passen en te ontwikkelen in snel veranderende situaties en omstandigheden.

 class=

jezelf onder een vergrootglas

Het is goed om te onderzoeken of en in hoeverre jij wendbaar bent. En als je tot de conclusie komt dat je je op dit vlak kan doorontwikkelen dan is het interessant om uit te vinden wat jou hierbij gaat helpen.

Niet alles draait om covid-19, al biedt juist deze situatie waarin veel mensen verplicht thuiswerken aanknopingspunten als het gaat om meebewegen en aanpassen. Neem afgelopen jaar in gedachten bij het beantwoorden van de volgende vragen:

  • Hoe is het je vergaan afgelopen jaar?
  • Ervaar je het thuiswerken als prettig?
  • Loopt de thuissituatie soepel?
  • Heb je een fijne werkplek?
  • Kun je je werk inhoudelijk net zo goed doen als op kantoor?
  • Moet je veel van jezelf? Kun je het werk loslaten in je vrije tijd?
  • Heb je voldoende steun van je collega’s en leidinggevende? Zo niet, wat zou kunnen helpen?

Is het antwoord op bovenstaande vragen meestal ja of positief dan is de kans groot dat je redelijk wendbaar bent. Is het antwoord in veel gevallen nee of negatief dan is er werk aan de winkel. Dit is niet alleen van belang voor de werkgever, maar vooral in je eigen belang. Je zult ervaren dat wanneer je meer kan meebewegen, en dus meer wendbaar bent, je meer werkplezier, veiligheid en creativiteit ervaart.

eigen verantwoordelijkheid

De eerste en belangrijkste stap is om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Je kunt iemand anders of de situatie de schuld (blijven) geven, maar het is beter om de situatie te accepteren en te kijken waar veranderingen mogelijk zijn. Jij kunt bepalen op welke zaken je invloed hebt en op welke zaken niet.

Pak de zaken waar je invloed op hebt direct aan, en onderzoek op een later moment wat je kan doen met die dingen waar je geen of weinig invloed op hebt. Dit filmpje, waarin Carol Dweck vertelt over hoe je kan werken aan een growth mindset, geeft ook veel handvatten om te werken aan je eigen wendbaarheid.

aan de slag

Begin eens met de volgende drie stappen:

  1. aandachtspunten in kaart brengen
    Je weet zelf waarschijnlijk wel waar je aandachtspunten zitten. Denk eens aan te lang door werken, weinig focus hebben en makkelijk afgeleid zijn door notificaties. Zet deze op papier, kijk waar je invloed op hebt en welk aandachtspunt de prioriteit krijgt. Betrek een collega die dichtbij je staat om dit te bespreken, twee weten altijd meer dan één.
  2. hulp vragen
    Als we het hebben over hulp vragen, dan kun je in gesprek gaan met je leidinggevende, je partner of je collega’s. Bespreek je aandachtspunten, vraag of ze dit bij jou herkennen en of ze jou hierin kunnen ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door coaching, doorverwijzing naar een training of een uurtje samen wat handigheidjes van je laptop doornemen. Plan gelijk een afspraak in met je collega wanneer hij of zij je kan helpen.
  3. nieuwe dingen uitproberen.
    Dit kan je alleen doen of samen met een collega. Bekijk welke nieuwe dingen je wilt uitproberen. Zet OneNote in voor eigen aantekeningen zodat je je losse papiertjes niet meer kwijt raakt. Maak werkafspraken over bereikbaarheid zodat je makkelijker je werklaptop kan dichtklappen aan het einde van de dag. Kijk eens welke notificaties daadwerkelijk aan moeten blijven staan. Verken nieuwe werkwijzen en houd deze een langere tijd vol (zeker drie weken) om te bepalen of het effect heeft voor jou. Kijk vooruit, waar wil ik heen? Hoe ga ik dat bereiken? Leer door te experimenteren.

laat techniek voor je werken

Onderzoek hoe de techniek anno 2021 je kan helpen. Met een paar andere instellingen kunnen Outlook en Teams bijvoorbeeld al een stuk overzichtelijker worden. Daarnaast zijn er genoeg nieuwe apps die je helpen in je werk:

  • Zet je meldingen voor inkomende mailberichten uit en reserveer 2 of 3 vaste momenten per dag om je mail te beantwoorden.
  • Kijk in de instellingen van Teams om de juiste notificaties te ontvangen. Denk hierbij aan mailberichten uitzetten, groeps-chats die niet noodzakelijk zijn dempen of verlaten en het bewaren van belangrijke berichten om daar later op terug te komen. Lees deze blog van collega Loes voor meer tips over slim werken met Teams.
  • Bekijk de input van MyAnalytics om te zien hoe de balans is tussen focus- en vergadertijd en blok uren in je agenda waarin je geconcentreerd aan het werk kan gaan.
  • Maak slim gebruik van apps zoals Planner en To do om je acties bij te houden. In deze blog lees je meer over overzicht houden en plannen.
  • Gebruik OneNote om aantekeningen voor jezelf te maken en/of om deze te delen met collega’s. Lees deze blog van collega Jessy om meer te leren over werken met OneNote
voestappen met de tekst 'next steps'

Deze blog is onderdeel van een reeks waarin we dieper ingaan op wendbaarheid en vitaliteit van medewerkers in wendbare organisaties, hoe je als leidinggevende je medewerkers hierin kunt helpen en welke hulpmiddelen de techniek hierbij biedt. Wil je verder praten over dit onderwerp? Neem dan contact op met Robin Hartlieb.