leidinggeven op afstand
(online) workshop
Leidinggeven op afstand vergt vertrouwen en goede afspraken vooraf.
We combineren thuiswerken met werken op kantoor of een andere locatie. Voor leidinggevenden betekent dit een extra grote uitdaging én druk: want hoe stuur je in een complexe tijd je team aan zodat ze toch gewenste resultaten halen, goed samenwerken, het werk slim organiseren en in verbinding blijven met elkaar én met de organisatie.
Wat vraagt leidinggeven aan een hybride werkend team van jou? Hoe kan je samen met je team aan de slag om op een duurzame manier de resultaten te behalen? En welke competenties heb je hiervoor nodig?
hoe werkt het?
Tijdens deze (online) workshop van 2 uur nemen we je mee in de belangrijkste aandachtspunten voor leidinggeven op afstand, zoals:
- vertrouwen geven = vertrouwen krijgen; het stimuleren van eigenaarschap binnen je team
- mensgericht leiderschap; een veilige en lerende omgeving creëren met je team
- resultaatgericht sturen; werken vanuit een gezamenlijk doel
- vitaal werken; duurzame inzetbaarheid met grip op tijd
- slim samenwerken; (werk)afspraken maken over bereikbaarheid, aanwezigheid en het delen van kennis
Daarnaast bespreken we de competenties leidinggeven in de huidige tijd, ook wel adaptief leiderschap. Wat vraagt deze vorm van leiderschap?
De gezamenlijk reflectie op de aandachtspunten en deze competenties geven de leidinggevenden input voor hun eigen ontwikkelkwadrant: op welke punten kan en wil ik ontwikkelen qua leidinggeven op afstand?
onderwerpen
leidinggeven op afstand
- Ruimte geven
- Sturen op resultaat
- Teamverbondenheid creëren
- Waardevolle gesprekken op afstand
het resultaat?
- De leidinggevenden krijgen inzicht in de competenties die nodig zijn om leiding te geven aan een hybride werkend team en de relatie tot de succesfactoren voor hybride werken.
- De leidinggevenden krijgen ruimte om eigen dilemma’s bespreekbaar te maken en te leren van elkaar.
- De leidinggevenden definiëren hun eigen ontwikkelpunten als leidinggevende van een hybride werkend team.
- De leidinggevenden krijgen handvatten voor leiding geven aan een hybride werkend team in de praktijk. Na de workshop ontvangen ze een vijftal relevante experimenteerkaarten om met het team mee aan de slag te gaan. Meer over experimenteerkaarten vind je hier.
Daarnaast krijg je van ons het boek Leidinggeven op afstand. Gonny Vink laat zien hoe je met je mensen kunt samenwerken, ongeacht de afstand. Lees hoe je een team vormt van een groep medewerkers die elkaar zelden tot nooit ziet, hoe je praktische informatie uitwisselt en heldere werkafspraken maakt.
Een onmisbare handleiding voor leidinggevenden die hun externe medewerkers actief willen blijven begeleiden!
Duur: 2 uur
Kosten per online workshop: € 600,-
Kosten per workshop op locatie: € 800,-
(inclusief boek Leidinggeven op afstand)
maximaal 12 deelnemers
Wil jij dat de leidinggevenden in jouw organisatie zich verder ontwikkelen als leider en klaar zijn om met hun teams op een duurzame manier resultaten te behalen? We denken graag mee om een programma op maat te ontwikkelen voor succesvol leidinggeven op afstand.
leidinggeven op afstand: 10 tips
Faciliteer en stimuleer regelmatig contact onder de teamleden om de belangrijkste bouwsteen van goede samenwerking te versterken: verbinding. Wees helder over het doel van de ontmoeting. Bepaal samen hoe jullie dit willen doen, fysiek, hybiride of digitaal. Oftewel, welke tool voor welk doel.
Waar willen jullie naar toe én waarom? Wanneer zijn jullie als team succesvol? Maak met elkaar een vertaling naar ieder individu. Als je weet welke bijdrage je levert aan het succes van het team, werk je een stuk prettiger. Zorg samen voor een dashboard waarin je de doelen meetbaar maak. Dit zorgt voor overzicht en stimuleert de voortgang.
Feedback geven is erg belangrijk voor goede samenwerking. Helemaal als je veel op afstand werkt. Maak feedback geven een onderdeel van jullie werkproces. Oefen dit regelmatig. Wees hierbij specifiek en constructief. De ontvanger moet er direct wat mee kunnen doen.
Leidinggeven op afstand vraagt wendbaarheid. Van jou en van je team. Blijf met elkaar in gesprek over hoe jullie je het (samen)werken willen inrichten.
Op afstand is het opbouwen van vertrouwen niet altijd makkelijk. Zorg daarom voor genoeg momenten waarop het team samenkomt. Zet bij deze ontmoetingen niet de inhoud centraal maar juist de onderlinge relatie. Zodat je elkaar als team steeds beter leert kennen.
Ken jij de meest waardevolle digitale tools voor het leidinggeven op afstand. De juiste tools helpen jou om efficiënter en slimmer te werken En dat draagt dan weer bij aan meer vertrouwen en gemakkelijkere communicatie.
We kennen allemaal ‘de waan van de dag’. Dit is niet je beste vriend als het gaat om het versterken van de samenwerking met en binnen je team. Blijf betrokken bij de dagelijkse werkzaamheden van je team én bij hoe het met ze gaat. Creëer hiervoor een routine of ritueel. Bijvoorbeeld een beknopte online dagstart aan de hand van de LPG methode.
Zie je iets positief in het team gebeuren? Geef een compliment! Complimenten hebben positieve impact op onderlinge verbinding en dus ook de samenwerking. Een goed compliment is oprecht, concreet, positief geformuleerd en is individueel en persoonlijk. Het geeft een geluksgevoel en het verbetert de prestaties en motivatie.
Informele gesprekken gebeuren heel de dag door wanneer iedereen op kantoor is. En deze gesprekken zijn heel waardevol. Creëer deze gesprekken ook op afstand door er bijvoorbeeld in de dagstart aandacht aan te besteden (zie tip 7). Of geef het goede voorbeeld door een teamlid spontaan op te bellen om te vragen hoe het weekend is geweest.
Wil je samen verder komen? Dan besteed je aandacht aan het verbreden of verdiepen van kennis of ontdekken van nieuwe mogelijkheden. Geef ruimte aan het team voor het delen van persoonlijke ontwikkeldoelen zodat jullie elkaar stimuleren en helpen om deze te halen. Bijvoorbeeld door allemaal een DoS op te stellen!
Meer lezen over de competenties die je als toekomstbestendig leider meer moet aanboren? Bekijk deze blog.
work21 in de praktijk
meer informatie
Ben je na het lezen van onze website nieuwsgierig geworden naar work21? Laten we dan kennismaken, want wij geloven dat een goede samenwerking begint met een klik.
Esther Slotema
Laat je gegevens achter en ik kom er zo snel mogelijk op terug!
"*" geeft vereiste velden aan