work21 onderzoekt: leidinggeven op afstand in corona-tijd

actueel
28 mei 2020
Lotte Hoveling
2 minuten

Dat we bij work21 aandacht besteden aan leidinggeven op afstand was niet nieuw, dat de hele wereld opeens gedwongen werd om thuis te werken wel. De huidige crisis brengt een hoop veranderingen met zich mee op het gebied van samenwerken, communicatie en digitaal werken. We zijn blij dat we bedrijven en leidinggevenden kunnen bijstaan met advies vanuit onze ervaring. Wist je dat Gonny Vink vorig jaar een boek over leidinggeven op afstand heeft geschreven? Om een beter beeld te krijgen van de specifieke zaken waar leidinggevenden in de coronatijd tegenaan lopen, zijn wij bezig met het opzetten van een onderzoek.

thema’s

Het onderzoek bestaat uit een vragenlijst waarin we kijk naar de verschillende thema’s waar leidinggevenden mee te maken krijgen bij het geven van leiding op afstand. Deze thema’s zijn gebaseerd op het boek en onze webinars en workshops, waarin onder andere de theorieën van Stephen Covey en Filip Vandendriessche zijn verwerkt. Thema’s die in het onderzoek aan bod komen, zijn o.a. vertrouwen, sturen op resultaat, verbinding houden, slim digitaal werken en wendbaarheid. Van OKR’s tot digitale borrels en van delegeren tot evalueren. Wat vinden leidinggevenden lastig ten tijde van de crisis, en wat niet? En hoe willen ze daarbij geholpen worden?

wendbaarheid

Een van de belangrijkste thema’s van het onderzoek is wendbaarheid. Wendbaar zijn betekent dat je als bedrijf en als persoon flexibel bent en een proactieve houding aanneemt in crisissituaties. Om wendbaar te kunnen zijn is transparant werken heel belangrijk. Dit houdt in dat iedereen weet wat collega’s aan het doen zijn, hoe ze kunnen bijspringen, en wat ze aan elkaar hebben. Ook wordt er in een transparante werkomgeving open gecommuniceerd over hoe het met het bedrijf gaat en waar iedereen aan toe is. Sommige bedrijven werken al langer op afstand en zijn inmiddels heel wendbaar, zoals Basecamp. Andere bedrijven proberen zo veel mogelijk de oude manier van werken digitaal voort te zetten. Voor dit soort bedrijven is er nog een hoop te ontdekken op het gebied van slim digitaal (samen)werken.

Nieuwsgierig geworden? Houd ons in de gaten! We zullen de vragenlijst binnenkort delen en horen graag waar jij, of jouw leidinggevende, op dit moment tegenaan loopt.