digitaal opgenomen worden in een team, kan dat wel?

actueel
6 mei 2021
Robin Hartlieb
4 minuten

In februari van dit jaar veranderde ik van baan en maakte ik de overstap van een ambtelijke organisatie van ruim 2500 medewerkers naar een commerciële organisatie van 19 medewerkers.

Midden in de 2e lockdown je laptop inleveren en digitaal afscheid nemen van collega’s, vond ik toch best een beetje gek. Om vervolgens nieuwe gezichten zien verschijnen in de video calls, vanaf dezelfde zolderkamer.

“Een nieuwe baan in corona-tijd dat is best zwaar, is dat niet ingewikkeld?”, werd mij regelmatig gevraagd. Of het moeilijker is dan een ‘normale’ overstap? Ik vond het digitaal afscheid nemen gekker dan het digitaal starten. Natuurlijk is het digitaal beginnen aan een nieuwe baan anders, maar of het daarmee ook moeilijker is?

Uit navraag bij een aantal mede-overstappers bij wat grotere organisaties blijkt dat de binding met nieuwe collega’s als lastiger wordt ervaren omdat de koffieautomaat-praatjes en het proeven van de sfeer worden gemist. Je ‘echt’ onderdeel voelen van een team dat al langere tijd samenwerkt duurt langer omdat je de lege ruimtes in je agenda niet op vult met praatjes om je collega’s persoonlijk beter te leren kennen.

een warm welkom

Hoe kun je ervoor zorgen dat je een nieuwe collega zich welkom voelt? Er zijn een aantal dingen die je als collega en organisatie kunt doen. Ik deel de punten met je die mij het meest hebben geholpen in de afgelopen 100 dagen. Waardoor ik de overstap niet als lastiger heb ervaren en me onderdeel voel van het team.

 • gewaardeerd worden
  Bevestiging en complimenten krijgen. Je mist door het digitaal werken meer non-verbale communicatie en ongeschreven regels. Fijn als je bevestiging krijgt dat het goed gaat of complimenten krijgt. Voor iedereen belangrijk, denk ik, en niet alleen als je in een nieuwe baan start. Dat kan al met het reageren op berichtjes met een duimpje, een hartje of een simpele “dank je wel” en “goed geregeld”. Daarmee spreek je niet alleen je waardering uit maar laat je ook zien dat je de bijdrage of vraag van de ander gezien hebt.
 • dagstart
  Wat ik de afgelopen 100 dagen ervaren heb is dat digitale dagstart/weekstart, of welk ritueel je als organisatie invoert, echt helpen bij de betrokkenheid. Collega’s die ik voor het eerst fysiek ontmoet, zijn toch geen vreemde meer. Gewoon omdat je regelmatig verschillende collega’s ziet. Belangrijke voorwaarde, deel ook persoonlijke dingen, hoe gaat het met je (gezondheid)? Wat heb je nog geleerd? Wat houd je bezig? Kleine dingen die het verschil maken. Collega Gonny schreef laatst een stukje over een slimme dagstart of lees deze blog over hoe je binding houdt met je organisatie, ook op afstand.
 • een buddysysteem
  Structurele (digitale) gesprekjes met een collega, sparren met een buddy. Wekelijks even contact, gewoon om even te checken hoe het gaat, of iemand vooruit kan. Het helpt om je sneller verbonden te voelen wanneer je op een makkelijke manier kunt vragen hoe iets geregeld is, om even door dat ene systeem heen te struinen of bij wie je het beste kan zijn met een vraag.
 • training
  Meteen (digitaal) training krijgen met meerdere collega’s, meerdere dagdelen. Je spreekt meerdere collega’s wat intensiever en leert de denkwijze en meningen van anderen kennen. Collega Petra schreef eerder een blog over leren en ontwikkelen op afstand, leuk om te lezen en zo wat inspiratie op te doen.
 • open organisatiecultuur
  Enthousiaste collega’s die vol ideeën zitten, complimenten geven, actief feedback vragen en geven, zich kwetsbaar durven op te stellen en die niet te beroerd zijn je ergens bij te betrekken. Kortom een organisatiecultuur waar transparant gewerkt wordt (het hoeft nog niet af te zijn), werken op basis van leren en vertrouwen.
 • logische structuur – geen dubbele administratie
  Het hebben van een goede informatiestructuur is belangrijk! Ik kan overal bij en mag overal in zoeken. Handig dus als teams en kanalen duidelijke namen hebben en er documenten in te vinden zijn die over het onderwerp gaan. Fijn dat alles op éen plek terug te vinden is en je niet hoeft te zoeken op verschillende plaatsen. Zo kun je snel de werkwijze van de organisatie eigen maken en hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden. Je kunt doorbouwen op wat er al is.

Digitaal aan een nieuwe baan beginnen in corona-tijd is voor iedereen anders.  Hoe zorg jij voor een warm welkom voor een nieuwe collega of medewerker? Wat heeft jou als overstapper geholpen?