Help! Het OV staakt! – Hoe bereid jij je voor?

actueel
23 mei 2019
Gonny Vink
3 minuten

Voor komende dinsdag is er een landelijke staking in het OV aangekondigd. Nu al worden afspraken afgezegd, nemen mensen vrij of werken zij elders.

Nederland buigt zich nu al over de mogelijkheden. Hoe verfrissend is dat? Eens een dagje tegen een ander hoofd aankijken, in een café of flexplek om de hoek, ongestoord thuis kunnen werken in je oude kloffie, op de fiets naar het werk, of gewoon met de auto maar dan met een collega als passagier.

Zo’n dag waarop je gedwongen op zoek moet naar een alternatief om je werk op een andere manier te organiseren, zou eigenlijk landelijk verplicht moeten zijn. Maar dan natuurlijk zó dat iedereen er goed rekening mee kan houden, en er geen tentamens verplaatst moeten worden.

Er zijn zo veel mogelijkheden om het werk eens op een andere manier te organiseren. Om je voor te bereiden op dinsdag, help ik je graag op weg met een aantal praktische tips:

Tip 1: Focus

Bedenk vooraf wat je die dag gaat doen: moet je nog een rapport uitwerken, maar kom je er maar niet aan toe op kantoor omdat er te veel om je heen gebeurt? Of heb jij nog veel taken op je lijst waar je maar niet aan toe komt? Dan is dit de ultieme dag om eens flink ‘op te ruimen’, achterstallig onderhoud te plegen en ervoor te zorgen dat alle ‘losse eindjes’ zijn weggewerkt. Maak gebruik van online samenwerkomgevingen zoals Microsoft Teams om tegelijk in een document te kunnen werken.

Tip 2: Buiten de deur

Spreek met collega’s die in de buurt wonen af om samen te werken in een andere omgeving: dat kan het koffietentje op de hoek zijn, een flexibel kantoor, de bibliotheek of gewoon bij iemand thuis aan de keukentafel. Gebruik de tijd om met elkaar te brainstormen over nieuwe plannen, van elkaar te leren, ingewikkelde vraagstukken te bespreken, of gewoon eens een goed gesprek te voeren.

Tip 3: Vergader online

Gebruik deze dag om ervaring op te doen met online vergaderen, of het nu met een directe collega, een klant, of jouw team is. Er zijn legio tools waarmee je online kunt vergaderen, zoals Microsoft Teams of Skype, Google Hangouts, Zoom of Anymeeting. Je kunt je scherm delen of een presentatie laten zien. Vaak kun je ook samenwerken met een online whiteboard. Net wat je nodig hebt voor de meeting.

Tip 4: Leiderschap

Als je leidinggevende bent, is dit ook je kans om het goede voorbeeld te geven. Stimuleer dat mensen een dagje thuis of elders werken, en geef zelf het goede voorbeeld. Experimenteer met dat 1-op-1 gesprek op afstand, of heb een goed gesprek tijdens een wandeling met een medewerker in de buurt. Kijk eens wat het oplevert als je mensen aanmoedigt om hun regie te pakken en het werk op een andere manier te organiseren.

Tip 5: Wees creatief

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om op afstand te werken of op de fiets naar het werk te gaan. Zoek slimme oplossingen: rij eens met een collega mee, begin extra vroeg, start eerst thuis of verschuif je werkdag, zodat we niet met z’n allen in de file hoeven te staan. En maak er dan op kantoor een feestje van voor de mensen die wél zijn gekomen.

Wat doe jij deze dag anders dan anders? Ik wens je een dag vol ontdekkingen.

Heb je vragen over dit stuk of wil je erover verder praten? Neem dan contact op met Gonny Vink.