Online college geven nu hogescholen en universiteiten dicht blijven tot 6 april!

actueel
16 maart 2020
Robin Hartlieb
6 minuten

Verschillende kranten hebben bovenstaande kop op de voorpagina. Hogescholen en universiteiten sluiten hun deuren vanwege het Corona virus. Dit tenminste tot 6 april, maar het zou zomaar ook langer kunnen duren.. Hoe kun je het onderwijs toch zoveel mogelijk door laten gaan in deze periode?

Donderdag, 12 maart, heeft Microsoft een webinar verzorgd over college geven op afstand. Via deze link kun je dit hele webinar terugkijken. Het webinar richt zich vooral op hoe je de MSTeams for education op de juiste manier instelt. Dat deden ze aan de hand van drie fases:
1. Voor het virtuele college
2. Tijdens het virtuele college
3. Na het virtuele college

Nogmaals, wil je uitleg over de techniek, bekijk de webinar want in deze blog geef ik tips die gaan over het gedrag of de keuzes die docenten moeten maken om het virtuele college zo goed mogelijk te laten verlopen. We hebben deze tips voor je op een rij gezet:

Tip 1: Doe het samen: verdeel de rollen

Want het is toch wel echt anders… Lesgeven of de les volgen vanuit huis achter je laptop. Wanneer je op afstand een college geeft is het handig de taken te verdelen. Idealiter heb je 3 rollen. Iemand presenteert het college, dit is vaak de docent maar het kan ook een student zijn die zijn opdracht aan de rest van de klas moet presenteren. Verder heb je de mogelijkheid om een assistent aan te wijzen, deze helpt de docent tijdens de online vergadering. Er is echt genoeg te doen om te ondersteunen en zo kan de docent zich helemaal richten op de inhoud. Binnen Microsoft Teams for education is het mogelijk om deze rollen voorafgaand aan de webinar toe te wijzen. En uiteraard heb je de groep mensen die luistert, of mee doet, de deelnemers.

Wanneer je geen rollen verdeelt, heeft iedereen dezelfde
mogelijkheden binnen het virtuele college. Zo kan de docent dus praten en
content delen, maar de studenten ook. Dit is niet altijd wenselijk.. Dus stel
dit goed in voordat de gekste katten filmpjes verschijnen 😉

Tip 2: Bereid je voor!

Tijdens de virtuele les is het moeilijk om eventuele technische fouten op te lossen. Zorg er dus voor dat je voorafgaand aan de virtuele les alles goed hebt getest! Doe dit met een andere docent! Daarnaast is het belangrijk dat alle studenten toegang hebben tot de juiste omgeving!
– Test je spullen! Denk aan audio, video, het delen van je scherm, het openen van het college en eventuele accessoires als headsets.
– Verzamel e-mailadressen. Zorg ervoor dat alle studenten toegang hebben tot het juiste Team. Om er zeker van te zijn dat het met alle klassen goed gaat is het handig om klassenlijsten aan te vullen met e-mailadressen. Op deze manier ben je altijd in staat om studenten snel toegang te geven tot de juiste Teams.

Tip 3: Maak afspraken!

Waar je in een live omgeving afspraken maakt over bijv. je vinger op steken, wel of niet vragen mogen stellen, wel of niet praten met je buurman of buurvrouw is dit in je virtuele omgeving ook heel belangrijk. Alleen heeft vingers opsteken niet veel nut nu… Maar wat dan wel:
– Spreek af op welke manier studenten vragen mogen stellen. Bijvoorbeeld: je kunt vragen stellen via de chat, de docent (of co-trainer/assistent) bekijkt af en toe de chat en zal reageren op de vragen
Je kunt er ook voor kiezen om je college op te delen in blokken. De docent presenteert 20 minuten, na deze 20 minuten is er 10 minuten ruimte voor vragen. Stel de vragen via de Chat en de docent zal ze beantwoorden. (Voordeel van deze afspraak is dat de docent tijdens het geven van zijn college niet de chat in de gaten hoeft te houden).
– Op tijd komen is een must, zeker voor de docent 😉
– Iedereen staat het hele virtuele college op MUTE, behalve de docent en assistent

Tip 4: Maak gebruik van de extra applicaties die Microsoft biedt

Microsoft Teams heeft de mogelijkheid om extra applicaties te gebruiken binnen je kanalen. Zo kun je heel makkelijk een poll maken met Polly. Deze kunnen studenten dan beantwoorden waardoor je in de chat meteen een uitslag krijgt. Met Forms kun je vragenlijsten maken. Wil je graag iets tekenen om je uitleg te versterken dan is er een mogelijkheid om een whiteboard te delen met studenten.

Tip 5: Video en audio is bedoeld voor de inhoud,
procesmatige mededeling doe je via chat

De reden hiervoor is dat studenten het dan altijd terug
kunnen lezen. Wanneer je aan het begin van het virtuele college procesmatige mededelingen
deelt via audio is de kans groot dat studenten dit vergeten en hier later
vragen over gaan stellen. Werkt de techniek niet, hapert internet: gebruik
altijd de chatfunctie. Van de chat weet je zeker dat je informatie zichtbaar is
bij de studenten en dat het niet vervormd is.

Tip 6: Praat rustig en neem korte pauzes

Wat vaak gebeurt tijdens live colleges is dat studenten roepen: “Sorry, het gaat te snel, wil je heel even wachten”. In een virtuele omgeving is het niet mogelijk voor studenten om te roepen en het is ook niet mogelijk voor de docent om het waar te nemen. Zorg er dus voor dat je genoeg pauzes neemt tussen de verschillende onderwerpen. Studenten kunnen hun notities ordenen en kunnen de stof goed tot zich nemen.

Tip 7: Neem het college altijd op

Op deze manier kan iedereen die er niet bij kon zijn het college later terugkijken.  Deel het opgenomen college in het juiste kanaal in het team met de klas, maak hem vast als Tab. Ook is het aan te raden om het opgenomen collega te delen met andere docenten, zeker in deze tijd van crisis, waar veel collega’s ziek zijn of worden is hergebruik van groot belang!

Tip 8: Deel ondersteunende materialen met jouw klas in het
juiste kanaal

Wellicht heb je nog ondersteunende materialen die handig zijn om te lezen voor jouw studenten. Zet deze in het juiste kanaal zodat studenten hier nog wat mee kunnen. Spreek dan ook weer met elkaar af dat eventuele vragen in het gesprek bij het document gesteld kunnen worden. Op deze manier krijg een vraag en antwoord database over het document. Handig als naslagmateriaal.

Aan de slag!

Ga het nu maar gewoon doen! Met het webinar waar je volledig door de knoppen van Microsoft Teams wordt gepraat en met deze tips om het virtuele college zo goed mogelijk te laten verlopen ben je genoeg voorbereid om toch jouw lessen door te laten gaan!

Wil je meer informatie of heb je vragen, zoek contact met mij: Robin Hartlieb.

Wil je meer tips over (digitaal)thuiswerken? Bekijk dan ook onze nieuwe website-pagina: https://www.work21.nl/contact/sos-thuiswerken/.