verbinding op afstand

Voor veel organisaties is het flexibel werken niet meer weg te denken sinds de pandemie. Het heeft veel voordelen, met name voor de werk-privé balans van medewerkers. Maar, hoe houd je dan toch verbinding met je team en je organisatie als je elkaar niet vaak op kantoor treft?

Misschien herken je wel dat…

  • je sommige collega’s al lang niet hebt gezien, omdat ze een andere kantoordag hebben dan jij
  • de afdelingen in de organisatie (nog meer) op eigen eilandjes werken
  • je je minder sterk onderdeel voelt van de organisatie dan voorheen
  • je collega’s niet goed aan durft te spreken en (live) confrontaties liever uit de weg gaat

Een flexibele werkstijl heeft effect op de verbinding binnen je team en binnen de organisatie. Verbinding is heel belangrijk: als je je verbonden voelt dan draagt dit bij aan meer werkplezier, innovatie en meer resultaat. Het vergt actieve inzet om de verbinding te herstellen en versterken. Het moet onderdeel worden van de manier van werken. Hoe? Daar helpen we je graag mee!

meer informatie
of bel 085 07 95 821

al jaren partner voor

adaptief-leiderschap-visual-4

verbinding met je team

Op afstand met elkaar samenwerken vraagt om een andere manier van werken in je team. Het creëren van verbinding gaat niet vanzelf, zoals het op kantoor ging. Je komt elkaar minder snel tegen en je hebt ‘geen tijd voor kletspraatjes’. We zijn door het vele thuiswerken meer gefocust en individueel gaan werken, maar is dat wel duurzaam?

Verbinding in een team draagt bij aan het behalen van de resultaten en aan meer werkplezier. Dit bereik je in een werkomgeving die eigen regie en autonomie voorop stelt en experimenteren, kennis delen en continu leren stimuleert. Maar vaak schiet experimenteren erbij in. Daarom helpen wij teams met ons teamtraject ‘workstyle’, om tijd te maken om de samenwerking en verbinding onder de loep te nemen. Met creatieve en kleine experimenten helpen we jullie op weg naar een ontwikkelslag in de samenwerking!

adoptie-van-technologie-visual-2

verbinding met de organisatie

Naast verbinding binnen je team is de verbinding tússen teams en afdelingen erg belangrijk. Je draagt immers allemaal bij aan dezelfde organisatiedoelen, om goede producten en diensten te leveren aan klanten, burgers of leerlingen. Door hybride werken bestaat er een groot risico op een verminderde organisatieverbinding. Er zijn nieuwe gezichten bij gekomen en je hoort lang niet meer altijd wat er in de afdelingen speelt.

Het kantoor en de digitale werkplek hebben een belangrijke rol in de verbinding. Nodigt het kantoorpand uit om daar te werken? Kun je elkaar daar goed ontmoeten? Het gebouw moet de behoeften van de medewerkers faciliteren. Dit geldt ook voor de digitale ruimte. Is er plek voor organisatienieuws, interactie en inzicht in wie wie is en waar hij/zij mee bezig is? En als de faciliteiten er zijn, maar er weinig (digitale) ontmoetingen en kennisdeling plaatsvindt, is het de moeite waard om te onderzoeken wat de remmende factoren zijn.

Het vraagt een multidisciplinaire aanpak, met samenwerking van verschillende afdelingen, om verantwoordelijkheid te nemen voor de organisatieverbinding. Wij denken graag met je mee!

in een veilige cultuur

Werken aan verbinding betekent vaak ook werken aan een veilige (team)cultuur. Uit onderzoek blijkt dat een veilige omgeving de belangrijkste factor is die de effectiviteit van een team bepaalt. In een veilig team spreken mensen zich makkelijk uit, worden fouten gedeeld en komen er sneller innovatieve oplossingen op tafel. Nu veel mensen hybride blijven werken is het versterken van de veiligheid in het team nog belangrijker geworden, omdat we elkaar digitaal minder goed aan kunnen voelen.

Veiligheid vraagt een actieve rol van de leidinggevende en eerlijkheid van alle teamleden. Het kan lastig zijn om een start te maken, als het op dit moment niet heel veilig is. Wij helpen graag met een workshop over veiligheid, waarin we een scan gebruiken om te kijken waar het team nu staat en om het open gesprek te starten over verbeterpunten.

duurzame verandering

We helpen organisaties om de uitdagingen rondom verbinding in een hybride context aan te gaan. Samen creëren we een verbonden organisatie waarin medewerkers klaar zijn voor de toekomst. Dit doen we op het snijvlak van mens, organisatie en technologie. IT- en HR-afdelingen bieden wat ons betreft het fundament van de organisatie dat wendbaarheid mogelijk maakt. Wij ondersteunen de afdelingen graag bij deze verandering!

waarom work21?

  • integrale, mensgerichte aanpak
  • expertise in verbinding en veiligheid
  • duurzame gedragsverandering
  • focus op praktisch toepassen

work21 in de praktijk

IVO Rechtspraak

Hybride werken gaat niet vanzelf. Het is belangrijk om oog te hebben voor het veranderkundige aspect: hoe nemen we iedereen mee in de overgang naar een hybride manier van samenwerken?

meer info