Zo.. dat zijn even rumoerige tijden!

actueel
17 juni 2020
Robin Hartlieb
2 minuten

In de week van 9 maart belde mijn collega Gonny me op. “Robin, jij komt uit Brabant.. het RIVM geeft het advies dat Brabanders waar mogelijk thuis moeten werken”. Zo startte de periode die ondertussen voor heel Nederland is gestart, blijf thuis!

Schrikken, onwennig, moeilijk, eng, interessant. Allemaal termen die voorbijkomen wanneer mensen deze periode omschrijven. Het is ontzettend erg wat er allemaal gebeurt, maar deze tijden leveren ook kansen op. Kansen om het (werk)leven na de Coronacrisis beter te maken.

Bijna heel werkend Nederland werkt thuis

Wat zijn de gevolgen: Geen files, geen reistijd, geen overvol OV, geen “help ik kan geen werkplek vinden”. We hebben zoveel discussies gehad in het land over ons milieu, de veelbesproken 100km/h maatregel en wat nog meer. Allemaal verbeterd omdat we niet meer iedere ochtend standaard van 09.00u tot 17.00u op kantoor zijn. Waar we voorheen toch echt: ‘fysiek aanwezig moesten zijn op die meeting’, ‘onze manager ons van 09.00 tot 17.00 achter ons bureau wilde zien’ of ‘mijn functie of beroep gewoon niet online kan’, lukt dat nu heel aardig. Ik deed hier zelf ook aan mee, ritjes naar Leeuwarden om een presentatie voor te bereiden, afspraken op kantoor met collega’s om een offerte te schrijven. Allemaal activiteiten waarvan we voorheen standaard zeiden: het is toch wel even beter om elkaar fysiek te treffen.

Nu staat LinkedIn vol met berichten als:

“Binnen enkele dagen hebben docenten een online projectweek op poten gezet”. Avans hogeschool

“Vanochtend maakte het Digitale Netwerkontbijt haar debuut”. RKC Waalwijk

“Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol bracht een digitaal werkbezoek aan azc Utrecht”. Centraal orgaan opvang asielzoekers

Waar we het voorheen dus beter vonden om fysiek te treffen merken we nu dat we echt wel veel kunnen online.

 class=

Het mag allemaal weer net een beetje en daar gaan we weer: lekker aanschuiven op de A2, A4

De overheid laat ons weer een beetje los en hup we schieten weer ons oude leven in en dat is jammer!

Want denk eens bij jezelf: hoeveel % deed je in januari online? Hoeveel online vergaderingen heb je in 2019 bijgewoond? Ik denk dat ik voor veel mensen spreek als ik zeg dat we in mei 2020 net zo veel of meer online ontmoetingen hebben gehad dan in heel 2019.. en het lukt!! Het lukt gewoon, de ene MSTeams meeting na de andere Zoom uitnodiging komt voorbij. We zijn massaal de digitale hulpmiddelen gaan gebruiken en nogmaals, HET LUKT!

Al is 100% online wel echt te veel. Dat moeten we niet na willen streven. Maar 70% of 80% moet toch lukken. Dan zijn we en gelukkig met de sociale contacten en gelukkig met onze (reis)tijd.

Kies je momenten uit waar je wel fysiek bij aanwezig wilt zijn en kies de momenten uit waar je niet fysiek bij aanwezig hoeft te zijn. Als we dit aan elkaar beloven dan mogen we over een paar maanden vast allemaal weer het gaspedaal in trappen op de snelwegen 😉 maar dan zonder files!

inteamswerken.nl

Leuk en aardig zal je denken, dat ik vind dat we straks meer online moeten blijven werken, maar hoe organiseer je dat dan? Hoe zorg je voor een gestructureerd overzicht en hoe zorg je ervoor dat de techniek net dat beetje hulp biedt om fijn samen te werken. Bekijk onze website eens: www.inteamswerken.nl. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om met jouw team of afdeling aan de slag te gaan. Wil je een persoonlijk online gesprek is dat altijd mogelijk. Stuur mij gerust een mailtje of bel me.